Közös utakon a Nyíregyházi Egyetem és a mátészalkai önkormányzat

Akt.:
Közös utakon a Nyíregyházi Egyetem és a mátészalkai önkormányzat
© Fotó: Janics Attila
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Egyetem és Mátészalka önkormányzata „frigyre lépett”, ez erről szóló megállapodási szerződést a felek kedden délelőtt írták alá a megyeszékhelyen működő felsőoktatási intézmény dísztermében.

Mint az Halkóné dr. Rudolf Éva köszöntőjében elhangzott: jól eső érzés az egyetemnek, hogy egyre többen szeretnének velük valamiféle szakmai kapcsolatba lépni.

– Ez azt jelzi, hogy a régióban a Nyíregyházi Egyetem komoly ranggal és presztízzsel bír – fogalmazott Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem Igazgatási és Humánpolitikai Központjának vezetője, majd átadta a szót Vassné dr. Figula Erikának.

– Igyekszünk ezt az együttműködést valódi tartalommal megtölteni – szögezte le elöljáróban a Nyíregyházi Egyetem rektora. Hozzátette: a megállapodás aláírásával a Nyíregyházi Egyetem és Mátészalka önkormányzata együttműködik a Mátészalkai Tudományos és Technológiai Park létrehozásában, valamint K+F+I (kutatás-fejlesztés-innováció) területén további fejlesztések, kutatások meghatározásán, kidolgozásán, megvalósításán dolgoznak majd együtt.

– A tudományos kutatás, az oktatás és a szakmai gyakorlat területén egymást támogató, kölcsönös előnyöket tartalmazó projekteket kívánunk indítani. A Nyíregyházi Egyetem a kutatásban és koordinációban megszerzett szakmai tapasztalatával, széles nemzetközi kapcsolatrendszerével és iparági termékismeretével, illetve az egyes szakterületeken szerzett tapasztalatával segíti az közös munka, fejlesztések sikerét – emelte Vassné dr. Figula Erika.

egyutt2

Hallgattassék meg a másik fél is! – tartja a latin közmondás, nem történt ez másként most sem. Dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere az együttműködési megállapodás előírása előtt úgy fogalmazott: az akaratnyilvánítás kevés, az elhatározást tettek kell hogy kövessék.

– Tudományos és technológiai ipari parkokból jelenleg 11 van az országban, a következő Mátészalkán jöhet létre. Négy optikai cégünk, a Hoya, a Zeiss, a MOM és a Flabeg is komoly munkát végez a településen, évek óta fejlesztenek, ők is komoly szerepet vállalnának ebben az együttműködésben, mely a kutatásra és a fejlesztésre, valamint arra fókuszálna, hogy a megfelelő képzések révén a régiónkban vállaljanak munkát a tehetséges fiatalok – mondta dr. Hanusi Péter.

TG
hirdetés