Úzvölgyi katonatemető

2019.06.28. 18:20

Romániai magyar sajtó: még nem vonták felelősségre az erőszakos behatolókat

A rendőrség válaszából az derült ki, hogy folyik a nyomozás.

A román hatóságok három hét elteltével sem vonták felelősségre az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án történt erőszakos behatolás elkövetőit, míg a békés imalánc magyar szervezői közül kettőt is tetemes pénzbírsággal sújtottak – írta pénteken a romániai magyar sajtó.

A Krónika című napilap és a Maszol.ro hírportál egyaránt a Bákó megyei rendőrséghez fordult, és arról érdeklődött,

miként áll az úzvölgyi hadi temetőben történt incidensek kapcsán indult nyomozás ügye.

Arra voltak kíváncsiak, hogy lezárták-e a vizsgálatot a betonkeresztek és az emlékmű fekete műanyag fóliával való letakarása, a George Simion román aktivista állítólagos bántalmazása, valamint a június 6-i temetőfoglalás idején tapasztalt erőszakos cselekmények ügyében, és ha igen, felelősségre vonták-e a tetteseket.

A rendőrség válaszából annyi derül ki, hogy mindhárom esetben zajlik a nyomozás.

Nem közölték, hogy hány gyanúsított van az ügyben, és hányat sikerült azonosítani közülük.

A Krónika megállapította:

a Bákó megyei nyomozó hatóságoknak huszonkét nap sem volt elegendő arra, hogy felelősségre vonják az úzvölgyi katonatemetőben randalírozó románokat, ezzel szemben az ortodox emlékmű és a betonkeresztek felavatását békés eszközökkel, imádkozva megakadályozni próbáló magyarokat rekordidő alatt megbírságolták.

Felidézték, hogy a Hargita megyei csendőrség 3 ezer lejjel (204 ezer forint) bírságolta meg Grüman Róbertet, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökét arra hivatkozva, hogy a székelyek június 6-i békés tüntetését nem jelentették be előre a törvényes előírásoknak megfelelően. Grümanhoz hasonlóan a Hargita megye önkormányzatának elnökét, Borboly Csabát is megbírságolták 3 ezer lejre.

A Maszol.ro a héten közölte, hogy

a helyszínen készült többórányi videó végignézése, valamint több száz Facebook-profil és több ezer bejegyzés átböngészése után az újságíróknak sikerült azonosítaniuk a június 6-i úzvölgyi incidensek főszereplőit.

A portál megállapította, hogy az erőszakos cselekmények fő hangadója a Dinamo Bukarest labdarúgócsapat 19 fősre becsült különítménye volt. Ennek néhány tagját a portálnak sikerült név szerint azonosítania.

Hozzátették:

a randalírozók legalább egy hétig semmit nem osztottak meg az úzvölgyi katonatemetőnél történtekről, de – a portál feltételezése szerint – amikor látták, hogy senki nem háborgatja őket, felbátorodtak, és elkezdték posztolgatni a Hargita megyei sírkertben készült fotókat.

A székelyföldiek áprilisban szembesültek azzal, hogy a moldvai, Bákó megyei Darmanesti önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi Csíkszentmártonhoz tartozó, mára elnéptelenedett hegyvidéki Úzvölgye első világháborús magyar katonai temetőjében.

Ezt követően magyar civil aktivisták, kifogásolva az RMDSZ és az önkormányzat „puha” válaszát, fekete nejlonzacskókkal takarták le a román kereszteket.

Az ügy nagy felháborodást váltott ki a román közvéleményben, ezután a Moldova és Románia egyesüléséért harcoló aktivista, George Simion, aki független képviselőjelölt volt a május végi EP-választáson, a közösségi hálón élő közvetítésben provokálta a temető védelmére kivonult székelyeket, akik állítása szerint bántalmazták őt. Ez május közepén történt.

Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal benyomult a temetőbe, hogy részt vegyen a román emlékmű ortodox szertartással végzett felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni a temetőfoglalást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában