Közutat szeretnének a határon át

By M. Magyar László
Akt.:
Zajta
Zajta
Zajta – Uniós támogatást nyertek a Zajtát és Nagypeleskét összekötő műút megépítésére.

Számos tervet szeretne megvalósítani ebben az évben is a zajtai önkormányzat.
– A település zsákutcás jellegéből kitörési pontot jelentene, ha elkészülne az a műút, amely összekötné Zajtát a szomszédos településsel, a Romániában található Nagypeleskével. Ennek érdekében közösen pályáztunk Lázári önkormányzatával – odatartozik ugyanis közigazgatásilag Nagypeleske –, s meg is nyertük az uniós támogatást. A támogatási szerződést februárban írjuk majd alá. Nagyon reméljük, hogy a nyárra a földutat felváltja a szilárd burkolatú út, s bízunk abban is, hogy a schengeni határ mihamarabb áttolódik Románia keleti határaira, s akkor már határátkelő-állomásra sem lenne szükség – tájékoztatta szerkesztőségünket az idei tennivalókról Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere.

Kosztya Zoltán– Pályázatot nyújtottunk be a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő felújítására is. A hivatal munkálataihoz 22 millió forint, a rendelő felújításához 21 millió forint támogatást igényeltünk. Tulajdonképpen egy épületről van szó, amelynek a nyílászárói megérettek már a cserére, szükség van fűtéskorszerűsítésre, szigetelésre, a padlóburkolat cseréjére. A polgármesteri hivatalban egy éve már biomasszával fűtünk, azonban az orvosi rendelőben még gáz adja a meleget. Szeretnénk azt is kiváltani biomassza kazánnal, valamint még napkollektorok is rásegítenének a fűtésre. A változtatástól jelentős költségmegtakarítást remélünk.

A Start közmunka keretében az idén pályázunk 14 millió forint értékben eszközbeszerzésre – folytatta az idei terveket a település vezetője. – Az eszközök a község önellátó gazdálkodásának a fejlesztését segítené. Ősi magyar kapirgáló tyúkokat szeretnénk tartani, a tárolókat most építjük, s a célok között szerepel keltetőgép vásárlása is. A gazdasági udvarunkban jelenleg sertéseket tartunk. Tavaly tíz hízót vágtunk le az önkormányzat számára. Termesztünk zöldségeket is, az idén pedig 1,8 hektáron almát szeretnénk telepíteni. A Start közmunkán belül ez a pályázatunk már nyert.

Új szálláshelyek

– A határőrség itteni őrsének egykori épületét megigényeltük az államtól több mint egy éve. A falusi turizmus számára szálláshelyeket alakítanánk ott ki, s programok – például disznótorosok – rendezésével várnánk a hazai és a külföldi vendégeket. Nagyon bízunk a schengeni övezet kiszélesítésében, s akkor egész társaságok is jöhetnének hozzánk a határ túlsó oldaláról. Felvetődött egy sörfőzde kialakításának az ötlete is, s akár a környező településeket is elláthatnánk ezzel az itallal.

Szeretnénk az idén tovább üzemeltetni a két embernek munkát jelentő önkormányzati vegyesboltot, amely tavaly február 1-jén nyitott ki, s 40 millió forintos forgalommal zárt az év végén. Az üzletben egyrészt az önkormányzat által termesztett zöldségeket áruljuk, másrészt értékesítjük ott a lakosok kertjében megtermett gyümölcsöket is.
M. Magyar László
hirdetés