Nyíregyháza

2020.02.09. 11:30

Stabil lábakon áll a költségvetés

Megújul az autóbusz-hálózat, a buszoknak új telephely épül európai uniós forrásból.

Forrás: Máté János

Fotó: Mate Janos

Tizenhárom igen és kilenc nem szavazattal fogadták el a megyeszékhely 2020-as költségvetését – számoltunk be róla a városi közgyűlés után.

A főösszeg az idén 61,19 milliárd forint, ami lényegesen kevesebb a tavalyi 73,3 milliárd forinthoz képest. Mindez azzal magyarázandó, hogy már lezárultak vagy ebben az esztendőben befejeződnek bizonyos európai uniós projektek.

Folyamatosan pályáznak

– A város adóbevétele 13,2 milliárd forint, ez 2010-ben 7,1 milliárd forint volt. A mostani a lehetőségek költségvetése, amely stabil lábakon áll, és megjelennek benne a fejlesztések és a munkahelyteremtések is. Egyik sem minősíthető látványberuházásnak, mert mindegyik beruházás szükségszerű. Arra törekszünk, hogy ne a város pénzét költsük, ezért pályázunk folyamatosan – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A 2020-as idegenforgalmi és városmarketing szempontból jelentős nagyrendezvények önkormányzati támogatása: Böllérfesztivál – 10 millió forint; Helló Nyíregyháza – 6 millió forint; Városnap – 4 millió forint; Gyermeknap – 2 millió forint; XIII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál – 6 millió forint; Tirpák Fesztivál – 7 millió forint; Évbúcsúztató rendezvények – 7 millió forint

A kimutatás szerint az ez évi kiadások több mint 21 milliárd forinttal haladják meg a várható bevételeket.

A hiány összegéből 13,2 milliárd forintot a tavalyi költségvetési maradványból, míg 8,5 milliárd forintot a belföldi értékpapírok értékesítésének bevételéből fedeznek. Az önkormányzat az iparűzési adónál körülbelül 1,3 milliárd forintos többletbevétellel kalkulálhat.

– Azért nem támogattuk az előterjesztést, mert bár elsőre jó költségvetésnek látszik, de problémák vannak az arányokkal. Például a sportberuházásokat fontosnak tartjuk, ám több fejlesztést érdemelne az egészségügy, az oktatás, és a bérlakások helyzete is megoldatlan – szólalt fel Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

A helyi menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatásról szóló előterjesztésből kiderült, hogy a Volánbusz Zrt. a 39 Solaris típusú buszban is elérhetővé tette az ingyenes wifit. Januártól minden helyi buszon lesz digitális jegykezelő készülék. Megújul az autóbusz-hálózat, a buszoknak új telephely épül európai uniós forrásból.

Az első lakáshoz jutók támogatásának helyi szabályairól szóló rendeletet is módosították az önkormányzat tagjai. Eszerint a megyeszékhely közigazgatási területén letelepedő nagykorú személy a rendeletben lefektetett feltételekkel a város költségvetéséből vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe, mégpedig új építésű lakás, használt lakás vásárlására, illetve új lakás építésére. Az elmúlt évben 29 kérelemre ítéltek oda 13,5 millió forintot.

„Házhoz menő lomtalanítás”

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló rendelet módosításával a közszolgáltató a lomhulladék gyűjtését és elszállítását évente egyszer, úgynevezett „házhoz menő lomtalanítással” biztosítja, ám csakis a háztartásokban képződött, a szabványos gyűjtőedényekben el nem helyezhető, nagydarabos lomhulladékot viszik el.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában