Kristályok, drágakövek az egyetemen

Rózsakvarc, napkő, smaragd, borostyán – csak néhány azok közül a kövek közül, amelyeket a 24. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon láthatott a közönség szombaton és vasárnap a Miskolci Egyetem aulájában.

A kövek mellett ásványokban, kristályokban gyönyörködhettek a látogatók, de a magyar dinoszauruszokról is hallhattak előadást.

A kétnapos fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválja. Hazai és külföldi kiállítók, ásványgyűjtők mutatják be itt legújabb szerzeményeiket, az idén mintegy 300 asztalon. Az idei központi kiállítást egy jelentős magyar ásványgyűjtő, Kövecses-Varga Lajos gyűjteményéből rendezték meg, aki a Siófoki Ásványmúzeumot is működteti. A korábbi évekhez hasonlóan vasárnap ingyenes ásvány- és drágakő meghatározás is volt, amelyet dr. Gatter István drágakőszakértő geológus végzett.

Vándorkiállítás

A fesztivál a szakembereknek már pénteken megkezdődött az Ásványtudományok a Kárpátokban című nemzetközi konferenciával, ahol a Kárpát-Pannon régió földtudományi szakemberei legfrissebb kutatásaikról adtak számot. A rendezvény egyik kiemelkedő programja volt az ásvány- és kőzettani tanszék legújabb, nagyteljesítményű műszerének, a röntgendiffraktométernek a bemutatása.

A fesztivál folytatásaként hétfőn vándor kiállítás nyílik, a Herman ottó Múzeum szervezésében, amelynek címe A Kárpát medence ásványai. Ez a kiállítás a szervezők tervei szerint általános- és középiskolákban látható majd, aszerint, hogy a diákok, tanárok igénylik.

NSzR
hirdetés