Kritikus a helyzet a Hernád mentén

A Hernád folyó mentén összefüggő árvízvédelmi védvonal csak Hidasnémeti-Gibárt között és Hernádnémeti-Gesztely térségében épült ki.

Hétfőn tetőzött a Hernád, a Hidasnémeti szelvényben az eddigi legnagyobb 434 centiméteres vízállással, ez 19 centiméterrel haladta meg a 2004. évben mért eddigi legnagyobb árvíz szintjét, ami akkor 415 centiméter volt.

A folyó fölső szakasza 2 óránként 2 centimétert apad, de Hidasnémeti alatt továbbra is erősen árad. A nyílt ártéri területeken található települések védelmére (Tornyosnémeti, Hidasnémeti, Gibárt, Hernádszentandrás, Ináncs Kiskinizs, Halmaj, , Ócsanálos, Gesztely, Bőcs) községi körtöltések épültek, amelyeken a elhárítási tevékenység a helyi önkormányzatok feladata – tudtuk meg Csont Csabától az Ékövizig szóvivőjétől. Az jelentős terhelés miatt a körtöltések mentett oldalán megjelentek az árvízi jelenségek, szivárgó, fakadó vizek .

Nincs vagy részleges a körtöltés

A Hernád jobb partján Felsődobsza, Hernádkércs, Nagykinizs, Szentistvánbaksa települések védelmére nem épült, míg Bőcs község védelmére csak részlegesen épült ki a körtöltés, ezért ezen települések mély fekvésű széleit a levonuló árhullám fokozottan veszélyezteti. A települési önkormányzatok jelenleg is homokzsákos védekezést folytatnak. A Hernádon az eddigi legnagyobb levonuló árvíz mellett kedvezőtlen, hogy a Sajón és a Taktán is III. fokú és a Tiszán is magas vízállások vannak. Ezért a Bőcs alatti nyílt ártéri településeken (Berzék, Sajóhídvég, Köröm, Girincs, Kiscsécs, Kesznyéten, Sajólád, Ónod, Muhi, Nagycsécs) is fokozottan kell készülni az illetékeseknek a védekezésre.

Útlezárások a folyó mentén

A hullámtéri, illetve nyílt ártéri területeken átvezető közutak mély vonulatait a levonuló árhullám elönti, azokon a közlekedést ideiglenesen szüneteltetni kell. A kedden a Tiszán a vízállásokban jelentősebb változás nem történt. Első fokú készültség van érvényben Zemplénagárd és Sarud között. A Bodrogon lassan tovább folytatódik a mérsékelt áradás, az országhatár – Tokaj között mindenhol I. fokú a készültség. A Takta folyó mentén III. fok van érvényben, a Takta vízállása is meghaladta az eddigi legnagyobb 335 centiméteres vízállást.

A tegnap folyamán 100 fő katona érkezett éjjel-nappali váltásban Gesztely – Ócsanálos térségébe és helikopterek is segítik a védekezési munkákat.

A közlekedést ideiglenesen szüneteltetni kell az alábbi településeket összekötő közutakon:

· Novajidrány-Vizsoly,

· Ináncs-Hernádszentandrás-Pere,

· Halmaj-Kiskinizs-Hernádkércs,

· Sajólád-Bőcs,

· Köröm-Girincs

· Sajóörös-Kesznyéten

Időjárás

Szerdán és csütörtökön – 20 fok körüli maximum hőmérséklet mellett – megyénkben sokfelé fordulhat elő ismét eső, zápor helyenként heves zivatar, ami tovább nehezítheti az árvízhelyzetet. Fokozatos felmelegedés csak a hét végére várható 24 – 26 Celsius fokos hőmérséklettel.

PGy
hirdetés