Krúdy-est: Táplálék szellemnek és testnek

Krúdy-est: Táplálék szellemnek és testnek
Nyíregyháza – Különleges Krúdy-estet tartanak február 2-án, pénteken 17.30-tól Nyíregyházán, az Európa Hotel alatti Európa Expressz Étteremben, amelyről a rendezvény egyik ötletgazdája, prof. dr. Jánosi Zoltán osztott meg részleteket lapunkkal.

– Köztudott, hogy Krúdy Gyula Nyíregyháza egyik emblémájává vált az utóbbi évtizedekben. A város büszke lehet arra, hogy az 1950-es években az országos Krúdy-kutatások innen indultak el, pedig nem hogy divatos, de egyenesen veszélyes volt abban a korban beszélni az íróról. Katona Béla irodalomtörténész – akkori középiskolai tanár – kért egy kutatónapot, hajnalban felutazott Budapestre, felkeresett több könyvtárat, az esti vonattal visszajött, s másnap ment tanítani. Így született a Krúdy Gyula pályakezdése című monográfiája, megnyitva az utat a Krúdy-kutatás irányába, amihez később fővárosi szerzők is csatlakoztak, így téve felismertté a tényt, hogy világirodalmi jelentőségű író született Nyíregyházán – idézte fel a múltat dr. Jánosi Zoltán.

Megtudtuk, hogy a közelmúlt történésein túlmenően Krúdynak egy másik arcát is fel kívánják villantani. A szabadságharcos ősökre visszatekintő íróét, akinek a nagyapja tornaszereket szereltetett fel a ma is meglévő szülői ház udvarán, hogy a születendő gyermek edzett legyen. Később ez a fiú katonatiszteket vert meg párbajban, olyan erőre és ügyességre tett szert.

– Krúdy írásművészetének jelentősége és nyíregyházisága mellett szót ejtünk arról is, milyen szerepe van az írónak a gasztronómiában. Olyan idézeteket készülök összegyűjteni az író munkáiból, amelyek a jó ételekről szólnak, s olyan leírásokat adnak, amitől máig összefut a nyál az olvasók szájában – tette még hozzá Jánosi professzor. S hogy az élmény teljes legyen, részleteket mutatnak be Huszárik Zoltán Szindbád című filmjéből, s természetesen olyan étkeket szolgálnak majd fel, amilyeneket Krúdy is fogyasztott, vagy éppen fogyaszthatott volna.

KM-MJ
hirdetés