Krúdy Gyulára emlékeznek pénteken Nyíregyházán

Nyíregyháza – Novelláinak felolvasásával, filmvetítésekkel, valamint az író “nyomában” járó omnibuszos városnéző túrával emlékeznek a város híres szülöttére, Krúdy Gyulára (1878-1933) a róla elnevezett programsorozaton pénteken Nyíregyházán.

A rendezvény délelőtt kilenc órakor kezdődik koszorúzással és megemlékezéssel az író szülőházánál és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumnál, majd a Nyírség álmodója című tárlat keretében megnyitják a Krúdy-emlékszobát a Jósa András Múzeumban – tájékoztatta az önkormányzat szerdán az MTI-t.

Délben regényeiből és novelláiból olvasnak fel a Bessenyei téren, délután pedig – Krúdy nyomában címmel – több alkalommal városi omnibuszos irodalmi túrát indítanak. Az író irodalmi alakjait idézik meg filmvetítés és ismeretterjesztő előadás keretében a Krúdy Gyula Art moziban, kora este pedig a témához kapcsolódó előadást is meghallhatnak az érdeklődők. A programhoz kapcsolódva bemutatják a Bencs családról és a város polgármestereiről készített dokumentumfilmet és előadást is tartanak majd.

A városhoz ezer szállal kötődő, műveiben a nyírségi embereket szívesen ábrázoló Krúdy Gyula emlékét a nevét viselő városházi díszterem, a gimnázium, az utca, a sóstói vigadó vagy a színház kamaraterme máig őrzi Nyíregyházán. 2011-től áll a Kossuth téren a Papok padja, amely mára közkedvelt találkahely és turisztikai látványosság lett. Krúdy 1924-es A nyíregyházi ember című novellájában ugyanezen a helyen állt a nevezetes utcabútor.

A tiszteletadás része, hogy Krúdynak 2011-ben posztumusz díszpolgári címet adományozott a város önkormányzata.

– MTI –
hirdetés