Krumpli strudli

Krumpli strudli

Általában a strudli lisztből,
tojásból és tejfölből
készül, a tésztát 2-5 mm
vastagságúra kinyújtják,
fahéjas burgonya masszával,
túróval, lekvárral
ízesítik és olajban mindkét
oldalán megsütik. Szabolcsban házi
szilvalekvárral, juhtúróval is
készítik.

Hozzávalók a
tésztához:
1/2 kg liszt, 1-2
evőkanál libazsír, 3 tojás, 2
dl aludttej (joghurt).
Töltelék: 1,5 kg burgonya,
(krumpli), só, 1 db házi
tyúktojás, 1 dl tejföl. A
sütéshez
4 dl napraforgó
étolaj.


A hozzávalókat összegyúrjuk
kb. 15 percet pihentetjük, majd 2 mm
vastagságúra
kinyújtjuk.Közben
elkészítjük a
tölteléket: 1 kg megtisztított
hasábra vágott krumplit sós
vízben megfőzünk,
krumlitörőn áttörjük,
összekeverjük egy tyúktojással
és 1dl tejföllel. Ízlés
szerint sózzuk.


A kinyújtott tészta egyik felére
evőkanállal szabályos (kb 10cm-re
egymástól) púpozott
evőkanálnyi krumpli masszákat
halmozunk( mint a derelye
készítésénél)
Tészta másik felét
ráborítjuk a halmokra. A széleket
lenyomkodjuk, majd derelyemetszővel 10×10 cm-es
téglalapokat vágunk.. Tűzhelyen
forró étolajban kisütjük a
krumpli strudlikat.. Krumpli helyett
természetesen lekvárral is
készülhet. Szabolcsban házi
szilvalekvárral készítik.

Strudli
fesztivált 

 


Pünkösd vasárnap
idején rendezik meg a
hagyományos Strudli
fesztivált Vállajon
Szabolcs-Szatmár-Bereg
megyében.


A határokon túli,
magyarok lakta
településekről,
így
Kálmándról,
Kaplonyból,
Mezőfényről,
Szatmárnémetiből,
Nagykárolyról és
Székelyhidáról
nemcsak strudlisütők
érkeznek Vállajra, hanem
művészeti csoportok is,
hiszen éjszakába
nyúló kulturális
program is várja az
érdeklődőket.


Általában a strudli
lisztből, tojásból
és tejfölből
készül, a
tésztát 2-5 mm
vastagságúra
kinyújtják,
fahéjas burgonya
masszával,
túróval, lekvárral
ízesítik és
olajban mindkét oldalán
megsütik.


Szabolcsban házi
szilvalekvárral,
juhtúróval is
készítik.


– Taksár Ferenc –








hirdetés