Magyarország

2010.11.24. 14:50

Jobbik: a költségvetés alkalmatlan a népesedési problémák kezelésére

<p>A benyújtott költségvetés nem alkalmas a népesedés kérdésének előmozdítására a Jobbik szerint. Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: hiába teremt a kormány 5-800 ezer új munkahelyet, ha 10-20 év múlva nem lesz, aki betöltse ezeket.</p>

Z. Kárpát Dániel elmondta: bár a kormány ígéretet tett arra, hogy kiemelt figyelmet szán a népesedésnek, a benyújtott költségvetésen ez nem látszik meg. Hozzátette: a legfontosabb prioritásként a foglalkoztatás élénkítését nevezik meg, ugyanakkor megfeledkeznek arról, hogy hiába teremtenek 5-800 ezer új munkahelyet, ha 10-20 év múlva nem lesz, aki betöltse ezeket. Ezzel pedig a gazdaság is menthetetlen lesz - fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Kitért arra is, hogy nem látja a javaslatban az anyák rugalmas munkaidejének kialakítást, amiben adott esetben a közfoglalkoztatás is szerepet kaphatna. Példaként említette, hogy Nyugat-Európában ilyen módon orvosokat és ügyvédeket is foglalkoztatnak a helyi önkormányzatok. Emlékeztetett: itthon a korábbinál kevesebb pénz jutna közfoglalkoztatásra.

Magzatvédelemre nem jut pénz

A Jobbik egyébként a tanyarendszer feltámasztását is jó megoldásnak tartaná a népesedési kérdésre. Elképzelésük szerint egy forintos telkeket lehetne felajánlani azoknak a fiatal magyar pároknak, akik 3-4 gyermekek vállalnának. Z. Kárpát Dániel elmondta: a költségvetésben jelenleg 1 milliárd forint szerepel a tanyavilág fejlesztésére, de a programok nem segítenek a népesedésen. Ennek kapcsán a párt egy módosító indítványt is benyújtott, amely 4 milliárd forintot csoportosítana át a területre.

A politikus azt is kifogásolta, hogy abortuszokra 500 millió forintot, a prostituáltak érdekvédelmére várhatóan 52 milliót különítenek el, miközben magzatvédelemre nulla forint jut. Úgy fogalmazott: a költségvetés nem a jövőnek szól, nem alkalmas a népesedési kérdés előmozdítására. Radikális változásra van szükség, amelyet véleménye szerint egy Jobbik-kormány tudna meglépni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!