Küldjön hírt! – Biri legidősebb lakosa: Erzsike néni 100 éves

Biri legidősebb lakosa: Erzsike néni 100 éves
Biri legidősebb lakosa: Erzsike néni 100 éves
Biri – 100. születésnapja alkalmából köszöntötték a Biriben élő Szegfű Pálnét hozzátartozói – írja olvasónk. 

Szegfű Pálné Ferenc Erzsébet 1913. december 3-án született Geszteréden – Ferenc József, az utolsó előtti magyar király uralkodásának idején, az első világháború előtti utolsó békeévben. Abban az esztendőben Tisza István, a Magyar Királyság 20. miniszterelnöke irányította az országot. Erzsike néni átélte a XX. század legjelentősebb eseményeit: mindkét világégést, az őszirózsás- és az 1956-os forradalmat is.

DSC00089

Erzsike néni féléves volt, amikor édesanyja meghalt; így őt – az ötödik gyereket – nagynénje nevelte fel Geszteréd egyik tanyáján. Tizenhárom éves korában fej- és hastífuszt kapott; az orvos le is mondott az életéről. De sors másként döntött. Fiatal lányként érkezett a birisi tanyára, ahol a nagykállói Frischmann Ervin 180 holdas birtokán dolgozott gazdasági cselédként. Itt ismerkedett meg az apagyi születésű Szegfű Pállal, majd kötöttek házasságot 1935-ben. Házasságuk azonban nem volt hosszú: Erzsike néni 1949. március 19-én, 36 évesen özvegy lett.

DSC00086

A Rákosi-korszakban – a féktelen terror és a nép nyomorba taszítása idején – egyedül nevelte fel gyermekeit és gondoskodott idős édesapjáról, annak haláláig. Három gyermeke született: Erzsébet (Kévés Mihályné, 1936-), József (Szegfű József, 1937-) és Mária (Mudri Péterné, 1944-). Nagy Imre országlása idején kilépett a termelőszövetkezetből; emiatt csak későn (1970-ben) vették ismét vissza. Életének jelentős szakaszát Erzsébet lányánál élte le Táncsics-telepen.

A faluban senki nem emlékszik, hogy valaki is megélte volna a 100. születésnapját.  Erzsike néni tehát az első matuzsálemi kort megélt birisi lakos. E jeles nap alkalmából – minden birisi lakos nevében is – szívből gratulálunk Erzsike néninek.

Biri Község Önkormányzata
hirdetés