Küldjön hírt – Cserediákokat láttak vendégül a kazinczysok

Akt.:
Nyíregyháza – A kazinczysok ugyanis negyedik alkalommal látták vendégül testvériskolájuk (Gimnázium Vodnany) diákjait. A cserekapcsolatuk célja, hogy a tanulók kölcsönösen megismerkedjenek a két ország természeti és kulturális értékeivel, az ott élő emberek életével.


Kiemelt szerepet kap az iskolában tanult idegen nyelvek: német és angol gyakorlása, hiszen a kommunikáció ezeken a nyelveken folyik. A diákok családoknál laknak, tehát még több lehetőség nyílik az idegen nyelvek használatára.
A vasárnap délután érkező csoport számára ismét érdekes programot állítottak össze a vendéglátók.

Az iskolai programokon kívül megtekintették városunk nevezetességeit. Belülről is megcsodálták az evangélikus templomot, itt azt is megtudták, hogy kezdetben a hívek cseh nyelvű bibliát használtak, s a templom falán cseh nyelvű írást is olvashattak.

A Móricz Zsigmond Színházban az érdeklődő diákok a kulisszák mögé is bekukkanthattak, megcsodálhatták az egykori előadások jelmezeit és díszleteit is. Nagy büszkeség töltötte el a vendégeket, amikor meghallották, hogy Ivo Krobot, a híres cseh rendező Bohumil Hrabal cseh író több darabját is rendezte már Nyíregyházán. A délutáni program a LEGO gyárban folytatódott, ahol megfigyelhették, hogyan és milyen körülmények között készülnek az általuk is kedvelt játékok.

A csoport két csodálatos napot töltött Sóstón, ahol bebarangolták városunk büszkeségeit: a vadasparkot és a falumúzeumot. Természetesen nem maradt ki a programból az „Aquarius” élményfürdőben a lubickolás és csúszkálás sem.

Az aggteleki kiránduláson megcsodálták a világörökség részeként nyilvántartott cseppkőbarlangokat. A nap zárásaként Miskolc-Tapolcán kipróbálhatták a bobozást is.

A csapat az utolsó délutánon egy bokortanyára utazott, ahol állatokat simogattak, népi játékokat játszottak és lovas kocsin járták be a környéket. A délután fénypontja a Tengertánc iskola néptáncbemutatója, illetve az azt követő tánctanulás volt.

A cseh diákok a pénteki napot a fővárosunkban töltötték –immár vendéglátóik nélkül-.
A buszos városnézés után rövid sétát tettek a Hősök terén és a Városligetben, majd a Parlamentbe is ellátogattak.
A közösen eltöltött napokban életre szóló barátságok szövődtek, s már alig várják a jövő évi viszontlátást, amikor 15 kazinczys diák utazik Csehországba.

– Angyalné Bíró Valéria –
hirdetés