Helyi közélet

2013.06.23. 17:35

Korányisok életre szóló emléke

Nagykálló, Párizs - A nagykállói Korányi gimnáziumban a második félév egyik kiemelt programja volt a már régóta tervezett tanulmányi kirándulás Párizsba. A kirándulás egyik résztvevője – az egyetlen, aki nem tanul franciául – emlékezett vissza a francia kalandra:

Nagykálló, Párizs - A nagykállói Korányi gimnáziumban a második félév egyik kiemelt programja volt a már régóta tervezett tanulmányi kirándulás Párizsba. A kirándulás egyik résztvevője – az egyetlen, aki nem tanul franciául – emlékezett vissza a francia kalandra:– Nem is tudom, hogy honnan kezdhetném ezt az egészet – sóhajtott nagyot Durbák Nóra, 9. a osztályos diák. – Pár héttel ezelőtt olyan élményben volt részem, amiről el sem hittem, hogy megtörténhet velem. A franciatanárommal és 13 útitárssal együtt indultunk el felfedezni a szerelem városát, Párizst. Kiskorom óta hatalmas álmom volt, hogy eljussak oda. És végre eljött az ideje! A világ legnagyobb múzeumában, a Louvre-ban szűnni nem akaró csodálatot éreztem. Láttam azokat a mezopotámiai és egyiptomi szobrokat, amelyeket eddig csak a történelemkönyv lapjain csodáltam meg: az írnok szobrát, Hammurapi törvénykönyvét, asszír bikaszobrokat és a Gilgames-eposzból ismert istenkirálynak, Gilgamesnek a hatalmas alakját.

A versailles-i kastély 70 méter hosszú tükörtermében elképzeltem, hogy ott vagyok XIV. Lajos korában, és mindenki körülöttem táncol. A ragyogó csillárok sora, az ablakokkal szembeni tükrök, amelyek kitágították az amúgy is tágas teret, a sok festmény – mind elvarázsoltak. Eszembe jutottak történelemtanárom szavai, aki lelkes szavakkal írta le a versailles-i udvar pompáját.

Hogy örülnék, ha mindezt ő is láthatná! Az Eiffel-torony megjelenése a láthatáron – Versailles-ból Párizs felé menet – győzött meg végleg arról, hogy nem álmodom, a gyermekkori álom beteljesült. Mindig is szerettem volna ott ülni az Eiffel torony lábánál, és csak bámulni a nagyváros nyüzsgését. És ezt most nyugodtan kiélveztem: a rengeteg turista, az árusok, akik elfutottak, ha rendőrt láttak, a sétahajók a Szajnán mind része voltak annak a varázslatnak, amely egész párizsi tartózkodásunk alatt fogva tartott.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában