Küldjön hírt – Jótékony célú közösségi nap Nyírcsaholyban

Küldjön hírt – Jótékony célú közösségi nap Nyírcsaholyban
© Fotó: Bohán Judit
Nyírcsaholy – A Nyírcsaholyi Idősek Klubja intézményvezetője Bohán Imréné és egy hagyományőrző, magyarság tudatú nyírcsaholyi család kezdeményezésére 2017. augusztus 19-én, szombaton jótékony célú közösségi napot szerveztek.

Reggel 6 órától a nyírcsaholyi Benedek Elek Általános Iskola udvarán a Nemtudom vagy ahogy a katolikusok ismerik Nagyboldogasszony szilvájából elevenítették fel az ősi, népi, rézüstben való lekvárfőzés hagyományos tematikáját.

A lekvárfőzésen kívül kemencében sült az Újkenyér. Szegedi vendégelőadó, Dr. Kalmár Gergely növénygenetikus az általa termelt őstönkölybúza liszttel tanította az érdeklődőket kenyeret dagasztani és kemencében kisütni.

Egerből érkezett Pitlu János nyelv- és magyarságkutató, aki az élhető és éltető környezetről beszélt a keresztény- és földműves kultúra összefüggésében.

A jótékonyság célja, a Nyírcsaholyban lévő különleges és értékes régiségek megvásárlása, melyek a Művelődési Ház és Könyvtárban lesznek megtekinthetők.

Szent István, államalapítónk ünnepére nemcsak magyarság tudatú énekekkel és tortával, hanem tűzijátékkal – Magyar Csabáné polgármester jóvoltából – is megemlékeztek.

Ezúttal nyilvánítanak köszönetet az önzetlen, nagylelkű hozzájárulásokért, tombolanyeremény felajánlásokért minden jó szándékú segítőnek, Nyírcsaholy szülötteinek, valamint a népi hagyományokat megőrző és fennmaradását értékelő támogatók munkájáért és közreműködéséért.

– Bohán Judit –
hirdetés