Helyi közélet

2008.12.12. 16:24

A lelet utazik orvostól orvosig Ibrány-Nagyhalász kistérségben

<p>Ibrány-Nagyhalász - A járóbeteg szakellátó központ 16 szakterületen látja majd el a kistérség lakóit.</p>

Ahol jelenleg még szántóföld van a két szomszédvár határán, azon a helyen hamarosan az Ibrány-Nagyhalász kistérség egészségügyi fellegvára lesz majd. Minderről tegnap tartottak projektindító sajtótájékoztatót az ibrányi városházán. Mint Orosz Károly, Nagyhalász polgármestere elmondta, a kistérségi járóbeteg szakellátó központ megvalósításával kapcsolatban november 26-án írták alá a támogatási szerződést.

A közbeszerzési eljárás 2009 tavaszára várható, míg maga az építkezés 2009 júliusában kezdődhet meg. A járóbeteg szakellátó központ 1500 négyzetméter hasznos területtel rendelkezik majd, s 16 szakterületen látja majd el a betegeket, továbbá az orvosi ügyelet is otthonra talál benne. A zöldmezős beruházásban megépítendő szakellátó központ közel harmincezer ember korszerű egészségügyi ellátását oldja majd meg.

– A térségben élők számára nagyon fontos lesz ez a beruházás, hiszen nem kell majd Nyíregyházára utazniuk a betegeknek, jóval közelebb került hozzájuk az egészségügyi ellátás – emelte ki Nagyhalász polgármestere a tájékoztatón. – A szakellátó központ fontosságát jelzi az is, hogy a térség 12 települése hozta létre a központ megépítését felvállaló MEDI-AMB Nonprofit Közhasznú kft.-t. Tárgyaltunk már a Volánnal is a szakrendelő megközelíthetősége érdekében. Megoldás lehet majd, hogy külön járatot indít majd a Volán a szakrendelőhöz, a távolabbi településekről pedig külön autóbusz hozhatnál el ide a betegeket. Az egészségügyi szakellátás finanszírozási kérdéseiben sok segítséget, támogatást kaptunk, s reméljük, kapunk is még dr. Pikó Károlytól, a Jósa András Oktató Kórház főigazgatójától.

Az 1 milliárd 2 millió forint összértékű beruházáshoz az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 968 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak az önkormányzatok, 51 millió forintot pedig önerőként tesznek hozzá.

Dr. Vojnik Mária államtitkár azt emelte ki a sajtótájékoztatón, hogy az informatikai fejlesztésnek köszönhetően a beteg helyet a lelet utazik a szakorvostól a háziorvosig. Szólt arról is, hogy az egészségügyi ellátás fejlesztése együtt jár a munkahelyteremtéssel is, hiszen remélhetőleg a kistérségben élő ápolók, gondozók, gyógytornászok, gyógymasszőrök, laborosok találnak majd itt új munkahelyet, amely iránt szakorvosok is érdeklődnek.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában