jog

2019.10.07. 18:56

Indiában elbocsátották egy állami közlekedési vállalat 48 ezer sztrájkoló alkalmazottját

A cég több tízezer magánsofőrt és kalauzt bérelt fel a megüresedett pozíciókra.

A délkelet-indiai Telangana államban elbocsátották az állami közlekedési vállalat 48 ezer alkalmazottját, mert a tilalom ellenére sztrájkoltak.

Kalvakuntla Csandrasekar Rao, az indiai tagállam főminisztere az NDTV televízió műsorában hétfőn kijelentette: „megbocsájthatatlan bűncselekmény” követtek el, mert kedden lesz az egyik legfontosabb hindu ünnep, és emberek millió akarnak majd hazautazni családjaikhoz.

A telanganai buszsofőrök, kalauzok, jegypénztárosok, de az állami cég más dolgozói is a múlt héten bejelentették: határozatlan ideig beszüntetik a munkát, hogy így követeljenek jobb munkakörülményeket.

A vállalat két nap munkabeszüntetést követően felszólította dolgozóit, hogy térjenek vissza munkahelyükre. Mivel ezt nem tették meg, elbocsájtotta őket. A személyszállítás zavartalanságának biztosítására a cég saját közlése szerint több tízezer magánsofőrt és kalauzt bérelt fel a megüresedett pozíciókra.

Az indiai jog tiltja „a nélkülözhetetlen szolgáltatásokat” nyújtó közalkalmazottaknak a munkabeszüntetést, amennyiben mégis így tesznek, el lehet bocsájtani őket. Ilyen munkakörnek számít a többi között a személy- és áruszállítás, a telefonszolgáltatás, illetve a vámhatóságnál végzett tevékenység is.

A tilalom ellenére gyakran sztrájkolnak ezekben az ágazatokban, és nem is szokták elbocsájtani ezeket a munkavállalókat, mivel az intézkedések kellemetlen politikai következményekkel járhatnak.

2003-ban Tamilnáduban az akkori főminiszter több mint 170 ezer sztrájkoló közalkalmazottat és tanárt bocsájtott el. Később azonban nem választották újra, a helyi sajtó szerint éppen azért, mert a tömeges elbocsájtást zokon vették a helyi választópolgárok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában