Külföldi egyetemek – Rektor: Budapesten marad a CEU a 2017/2018-as tanévre

Budapest, 2017. május 30. Michael Ignatieff, a Central European University (CEU) elnök-rektora (k) beszél az egyetem sajtótájékoztatóján a CEU épületében Budapesten 2017. május 30-án. Mellette Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektorhelyettes (b) és Fodor Éva társadalom- és bölcsészettudományokért felelős rektorhelyettes. Budapesten marad a CEU a 2017/2018-as tanévre - mondta Michael Ignatieff rektor.
Budapest, 2017. május 30. Michael Ignatieff, a Central European University (CEU) elnök-rektora (k) beszél az egyetem sajtótájékoztatóján a CEU épületében Budapesten 2017. május 30-án. Mellette Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektorhelyettes (b) és Fodor Éva társadalom- és bölcsészettudományokért felelős rektorhelyettes. Budapesten marad a CEU a 2017/2018-as tanévre - mondta Michael Ignatieff rektor. - © MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest – Minden tevékenységét Budapesten fogja végezni a Közép-európai Egyetem (CEU) a 2017/2018-as tanévben – mondta a felsőoktatási intézmény elnök-rektora kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Michael Ignatieff közölte, a CEU üdvözli a tárgyalások megkezdését Magyarország kormánya és New York állam vezetése között: tudomása szerint Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott múlt pénteken telefonon felvette a kapcsolatot New York állam vezetésével.

“Nem fogunk bezárni. Budapest az otthonunk” – szögezte le Michael Ignatieff, hozzátéve: reményeik szerint mihamarabb olyan hosszú távú megállapodás fog születni, amely lehetővé teszi a CEU Budapesten maradását.

“A magyar kormány térfelén pattog a labda, arra várunk, hogy konstruktív tárgyalásokat folytassanak New York állammal” – fűzte hozzá az elnök-rektor. Jelezte azt is: nem tapasztaltak visszaesést a jelentkezések számában, ugyanakkor gyors megoldásra van szükség ahhoz, hogy jövőre is változatlanul tudjanak diákokat toborozni. Ezt ugyanis az egyetem a mostani formájában már nem fogja tudni megtenni a módosított felsőoktatási törvény értelmében.

Michael Ignatieff újságírói kérdésre válaszolva úgy vélte: az elmúlt két hónapban tanúsított ellenállásnak hála most erősebb pozícióban vannak, mint amikor a parlament elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását. Mint fogalmazott, nem csupán a CEU, hanem az összes magyarországi egyetem szabadságáért küzdenek.

Súlyos hiba lenne azt gondolni, hogy a kormány halogatással vagy a törvényi környezet további szigorításával ráveheti a CEU-t a távozásra Budapestről – emelte ki az elnök-rektor, aki szerint a magyar főváros a világ lehető legjobb helye egy egyetem számára.

“Az elmúlt hetek eseményei még inkább tudatosították bennünk, hogy kötelezettségeink vannak a várossal és az országgal szemben. Maradnunk kell, ameddig csak lehet” – hangsúlyozta Enyedi Zsolt, az egyetem magyar ügyekért felelős rektorhelyettese, aki szerint bár a CEU-nak nincs hatása sem a tárgyalásokra, sem az Alkotmánybíróság vagy a Velencei Bizottság állásfoglalására, illúzió azt gondolni, hogy meg lehet oldani a kérdést az egyetem szempontjainak figyelembevétele nélkül. Mint fogalmazott, az elmúlt hetekben rendkívüli segítséget kaptak a magyar társadalomtól, a magyar és a nemzetközi felsőoktatás képviselőitől és a Magyar Tudományos Akadémiától is.

Kitért arra is: kérték a kormányt, hogy pontosan definiálja, milyen oktatási tevékenységek kellene végezniük New York államban a módosított felsőoktatási törvény értelmében, de nem kaptak egyértelmű választ.

Michael Ignatieff bejelentette azt is: június 22-én nemzetközi konferenciát rendeznek az akadémiai szabadság kérdéséről, a tanácskozás főszónoka Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író lesz. Az egyetem tanévzáróján pedig Joachim Gauck volt német elnök veszi át az intézmény Nyitott Társadalom Díját.

– MTI –
hirdetés