Külföldi egyetemisták buszbalesete Spanyolországban – kritikus állapotban a sofőr

Madrid, Barcelona – Kritikus állapotban van, így egyelőre nem kihallgatható az a 62 éves buszsofőr, aki az északkelet-spanyolországi Tarragona közelében vasárnap hajnalban súlyos balesetet szenvedett autóbuszt vezette – közölte Toni Comín, a katalán kormány egészségügyért felelős tanácsosa a 13 külföldi diáklány életét követelő tragédiáról tartott sajtótájékoztatón kedden Barcelonában.

Mint mondta, a buszvezetőt vasárnap este szállították mellkasi fájdalmakkal kórházba, ahol jelenleg az intenzív osztályon kezelik “pulmonáris eredetű szeptikus sokk” miatt.

A hatóságok számára kulcsfontosságú lenne a férfi vallomása, ugyanis a nyomozás elsődleges adatai őt teszik felelősség a tragédiáért. A spanyol sajtóban megjelent feltételezések szerint elaludhatott a volánnál.

Ezt az elméletet erősíti több, a buszon utazó diák nyilatkozata is, akik azt mondták, hogy az ütközés előtt közvetlenül a jármű cikkcakkban haladt, továbbá a La Razón című napilap egyelőre nem megerősített értesülése, miszerint a sofőr a kiérkező mentősöknek azt hajtogatta: “sajnálom, elaludtam”.

A szerencsétlenség halálos áldozatainak azonosítása befejeződött, az illetékes hatóságok megadták az engedélyt a holttestek hazaszállításához, amely már ezen a délutánon megkezdődik – jelentette be Neus Monte katalán kormányszóvivő.
A baleset sérültjei közül 23-án kerültek kórházba, egyelőre mindannyian ápolásra szorulnak. A sofőrön kívül még egy diák állapota kritikus, három egyetemistáé pedig súlyos.

A diákcsoport 5 buszból álló konvoja vasárnap hajnalban Valenciából Barcelonába tartott, a négy barcelonai egyetemen Erasmus-program keretében tanuló, különféle nemzetiségű hallgatókkal, miután előző este részt vettek a Fallas elnevezésű, hagyományos tűzijátékünnepen.

Az AP7-es autópályán reggel hat óra körül, nagyjából az út felénél, a jármű előbb az autópálya jobb, majd bal szélére sodródott, áttörte a szemközti sztrádaszakaszt elválasztó szalagkorlátot, és az oldalára borult. Ezután egy személyautó frontálisan belerohant. A gépkocsi két utasa megsérült.

A balesetben 6 ország diákjai vesztették életüket, 7 olasz, 2 német, 1 román, 1 osztrák, 1 francia és 1 üzbegisztáni diáklány. A legfiatalabb halálos áldozat 19 éves, a legidősebb 25.

A busz 60 utasa közül 44-en sérültek meg, köztük egy magyar diák is, akinek mindkét keze eltört. A barcelonai magyar főkonzulátus munkatársának azt mondta, hogy a kórházban megkapja a szükséges ellátást, és családja kiutazik hozzá.

– MTI –
hirdetés