Külföldi sajtó Magyarországról – A Politico a Fidesz szavazatokra összpontosító határon túli politikáját elemezte

Brüsszel – A Politico nevű brüsszeli hírportál keddig cikkében azt vizsgálta, hogy a Fidesz hogyan és miért akarja megnyerni a szomszédos országok magyarságának szavazatait.

A cikk szerint amiatt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a határkerítésekre összpontosít, az országát “Magyarország-erőd” névvel illetik, de pártja nem szégyell külföldi választóknak “udvarolni”.

A cikk idézte a kormányfő szomszédos országok magyarságának küldött júliusi levelét, amely a választási regisztrációt sürgette. A cikk szerzőjének véleménye szerint ugyanis széles körben elterjedt az a nézet, hogy a határon túli magyar választók befolyásolhatják a magyarországi választások eredményét.

Mint írta, a Fidesz a romániai magyar kisebbségben meglévő kívülállás érzését használta fel, hogy kapcsolatot építsen ki a román határokon belül élő potenciális szavazókkal. A párt szorosan együttműködik néhány határon túli magyar csoporttal, a magyar kormány pedig számos kezdeményezést finanszíroz a régióban a szavazók regisztrálása érdekében. A lap véleménye szerint az eddigi erőfeszítések megtérültek, ugyanis a 2014-es választásokon a külhoni magyar állampolgárok által leadott szavazatok több mint 95 százaléka a Fideszt támogatta.

A cikk felidézte, hogy egyes ellenzéki politikusok véleménye szerint a határokon átnyúló szavazás rendszere tisztességtelen, a Fidesz választási kilátásait növeli és lehetőséget ad csalásra is, mivel a környező országokban élő állampolgároknak csak tízévente kell regisztrálniuk a választásokra.

– MTI –
hirdetés