Helyi közélet

2015.11.07. 09:56

Életbe lépett a füstköd­riadó riasztási fokozata Nyíregyházán

Nyíregyháza - Pénteken Nyíregyházán összeült a Szmog Riadó Bizottság, hogy elemezze és értékelje a beérkező légszennyezettségi és meteorológiai adatok alapján a környezetveszélyeztetés kockázatát.

Nyíregyháza - Pénteken Nyíregyházán összeült a Szmog Riadó Bizottság, hogy elemezze és értékelje a beérkező légszennyezettségi és meteorológiai adatok alapján a környezetveszélyeztetés kockázatát.

Pénteken is meghaladta a szálló por koncentrációjának 24 órás átlagértéke a 100 g/köbmétert, így szombattól a füstködriadó riasztási fokozata lépett életbe. Ennek figyelembe vételével visszavonásig teljes tűzgyújtási tilalom van érvényben, beleértve a kerti hulladék, illetve avar égetését is. Kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, a szilárd tüzelés helyett pedig a gáztüzelést részesítsék előnyben. Felhívják lakosság figyelmét, hogy az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében az idősek és a kisgyermekek ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban.

– A napok óta tartó szmog megviseli az egészséges emberek szervezetét is, a magas szállópor-koncentráció plusz rizikófaktort jelent az asztmásoknak, a krónikus légúti betegségben szenvedőknek, a légúti gyulladásokra hajlamos embereknek és a kisgyermekeknek – mondta dr. Kerényi Ildikó, a megyei-városi tüdőgondozó intézet vezető főorvosa. – Érzékelhetően nem lett több betegünk, de a megjelentek a tüneteik fokozódásáról számolnak be – tette hozzá a főorvos. Fontos, hogy a veszélyeztetettek körébe tartozók mellőzzék a szellőztetést, a szabadban tartózkodást, sportolást, és kerüljék a gépjárműforgalommal leginkább érintett útszakaszokat, közterületeket!

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint, a levegőminőségben vasárnapra várható átmeneti javulás.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában