bűnügy

2019.12.29. 07:58

Otthonában támadtak meg egy rabbit, öt embert megkéseltek

Több embert kórházban ápolnak.

Monsey, 2019. december 29. Rendõrautó áll egy lakóház elõtt a New York állambeli Monsey-ben, ahol egy álarcos támadó megkéselt öt embert egy haszidi zsidó rabbi otthonában 2019. december 28-án késõ este. A rabbi több tucatnyi vendégével hanukkát ünnepelt, a nyolcnapos ünnep hetedik estéjét. A sebesültek mindannyian kórházba kerültek, kettejük állapota válságos. MTI/AP/The Journal News/Seth Harrison

Forrás: MTI / AP / The Journal News / Seth Harrison

Fotó: Seth Harrison

Egy álarcos támadó megkéselt öt embert New York államban egy rabbi otthonában szombat késő este, majd elmenekült közölte a rendőrség és egy zsidó szervezet. A házban több tucatnyian ünnepelték a hanukkát. A gyanúsítottat elfogták.

A sebesültek mindannyian kórházba kerültek, kettejük állapota válságos

tudatta az Ortodox Zsidók Közügyi Tanácsa. Később az AP hírügynökség azt írta, hogy nem tudni, milyen állapotban vannak a sebesültek.

A támadás Monsey-ben, New York városától ötven kilométerre északra történt. Egy rendőrkapitány egy-két órával később közölte, hogy a rendőrség talált egy gyanús járművet, és köröznek egy embert, akit a támadás elkövetésével gyanúsít. Legfrissebb hírek szerint a támadót már elfogták, és jelenleg rendőrségi fogdában van.

A CNN hírtelevízió egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi szóvivőre hivatkozva közölte, hogy a gyanúsított név szerint Thomas Grafton csupa vér volt, amikor rendőrkézre került. A New York-i George Washington hídon haladt gépkocsijával, amikor a rendőrök a rendszámtábla alapján azonosították a járművét. A rendőrség helyi idő szerint éjfél után fogta el, incidens nélkül.

A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy bármit tudnának a támadás okáról.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó és Leticia James, az állam főügyésze közleményben ítélte el a támadást.

Cuomo később kijelentette, hogy a hanukka ünnepén elkövetett támadást belföldi terrorizmusnak kell tekinteni, és el is várja a hatóságoktól, hogy így kezeljék az esetet.

Nevezzük a nevén ezt: ezek az emberek belföldi terroristák

szögezte le a kormányzó egy haszidi zsidó közösségnél tett látogatásakor a New Yorktól 40 kilométerre északra fekvő Rockland megyében. Cuomo szerint semmi kétség afelől, hogy a bűncselekmény gyűlöletből történt.

Ez egy intoleráns időszak az országunkban. (...) Haragot látunk, látjuk, amint robban a gyűlölet

mondta Cuomo, aki szerint a gyűlölet az ország rákfenéje.

Az Ortodox Zsidók Közügyi Tanácsa a Twitteren közölte, hogy az eset egy haszidi zsidó rabbi házában történt, aki legalább száz vendégével hanukkát ünnepelt éppen, a nyolcnapos ünnep hetedik estéjét. Több más forrás zsinagógaként azonosította az épületet, igaz, a rabbi háza egy zsinagóga mellett van.

Monsey a Hudson-folyó völgyében fekszik, és a völgyben több olyan város is van, amelybe az utóbbi években sok haszidi zsidó költözött

jegyezte meg az AP.

New York város rendőrsége az eset hatására bejelentette, hogy intenzívebbé teszik a járőrözést a zsidók lakta kerületekben.

New York város tágabb térségében (New York és New Jersey államokban) az utóbbi időben több erőszakos antiszemita támadás történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában