Magyarország

2011.01.24. 18:53

Lidl: az ólomöntő készlet nem okoz egészségkárosodást és az unióban szabad árulni

<p>A Budapest Főváros Kormányhivatala által kifogásolt ólomöntő készletnek nincs egészségkárosító hatása - reagált hétfőn a Független Hírügynökségnek a Lidl Magyarország Bt. a hivatal vasárnapi bejelentésére.</p>

Eszerint a Lidlben forgalmazott ólomöntő játékot vissza kell gyűjteni és a "lakosság egészségének veszélyeztetése miatti kémiai terhelési bírságot" is kiszabnak. A Lidl ezzel szemben azt állítja: a készlet összetevői között nem szerepel olyan ólomvegyület, amely melegítés hatására káros gázokat szabadítana fel. Az áruházlánc közli azt is, a készletet ennek ellenére már több mint egy hete visszavonták.

A Lidl közleménye szerint ha a német Weco cég készletének használati utasítását a felhasználók betartják, tehát gyertyaláng fölött melegítik, az nem okozhat egészségkárosodást. Az áruházlánc arra is felhívja a figyelmet: Európai Unióban, azon belül is Németországban az ólomöntés évtizedek óta szilveszteri hagyomány, éppen ezért hasonló ólomöntő készleteket a mai napig szabadon forgalmazhatnak Németországban és más uniós országokban, ezt semmi sem tiltja.

Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve vasárnap közölte, hogy az ólomöntő készlet miatt eljárás indult a Lidl Magyarország ellen. A 87 százalék ólmot és 13 százalék antimont tartalmazó öntőkészlet Németországból érkezett. Összesen 2700 darabot hoztak be, 1314-et már el is adtak. A még el nem adott termék visszagyűjtéséről határozatot hozott a hatóság és elindult a "lakosság egészségének veszélyeztetése miatti kémiai terhelési bírság" kiszabásának folyamata is. A kormányhivatal az Egészségügyi Világszervezet Rákkutató Ügynökségére hivatkozva közölte: az ólomvegyületek "valószínűsíthetően rákkeltő hatásúak".

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!