Különös közgyűlés volt: se kérdés, se hozzászólás, de kapunk 41 környezetkímélő és 6 midibuszt

Akt.:
Különös közgyűlés volt: se kérdés, se hozzászólás, de kapunk 41 környezetkímélő és 6 midibuszt
© Fotó: KM
Nyíregyháza – Csipkelődő vélekedés, epés megjegyzés, mikrofonba mondott morgolódás híján szűk egy óra alatt végeztek a huszonhét napirendi ponttal csütörtökön a nyíregyházi közgyűlésen.

Előzőleg viszont kétségkívül a szív húrjait pengették, ugyanis az elismerések átadásakor kigördülő könnycseppek jelezték: nem éppen szokványos a díjazottak személye.

Bencs László arany emlékérmet nyújtott át dr. Kovács Ferenc polgármester Hegedüs Hajnalkának és Hegedüsné Éberhardt Ildikónak, akik méltán lehetnek büszkék a nem mindennapi teljesítményükre. Hajnalka oxigénhiányos állapotban született, amely a kislány egész életére kihatott: beszédében és mozgásában is korlátozott, ujjai merevek, nem tud fogni és írni. Az általános iskolát a Pető Intézetben végezte, de minden vágya az volt, hogy olyan iskolába járhasson, mint a többi gyermek. Édesapja maga épített a Krúdy Gyula Gimnázium bejáratához rámpát, majd a Debreceni Egyetemen édesanyja végig segítette, az egyetemi előadásokat ő maga is végig jegyzetelte. A diplomaosztó meglepetéseként nemcsak Hajnalka vehette át a programtervező informatikus diplomát, hanem édesanyja is elismerést kapott: Hegedüsné Éberhardt Ildikót a Debreceni Egyetem tiszteletbeli hallgatójává fogadta. A Nyíregyházi Televízió „Küzdelmes út a diplomáig” című alkotása a Helyi Érték fődíjat nyerte meg a dokumentumfilm kategóriában, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete pályázatán.

Úgyszintén Bencs László arany emlékérmet vehetett át Szabó Bernát Sándorné, a nyíregyházi Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője, akit 17 éves igazgatói munkássága alatt az elkötelezettség és maximalizmus jellemzett.

A közgyűlés „Nyíregyháza Kiváló Egészségügyi Dolgozója” – „Eisert Árpád-díj” kitüntetést adományozott dr. Erfán József onkológiai osztályvezető főorvosnak és Lentvorszki Magdolna aneszteziológius szakasszisztensnek.

Húsz éves áldozatos munkájuk után elismerést vehettek át dr. Kálmán Enikő, dr. Mihucz Mária és dr. Vasváry Tünde címzetes főorvosok.

A napirendi pontok során a képviselők többek között elfogadták Nyíregyháza ifjúsági koncepcióját, mely a nyíregyházi fiatalok élethelyzetének javítását, a családalapítás és gyermekvállalás megkönnyítését célozza. Jóváhagyták, hogy az 5 milliárd forintos támogatás révén negyvenegy új gázüzemű környezetkímélő és hat elektromos midibusz álljon hamarosan a nyíregyházi helyi közlekedés szolgálatába.

Az NB II-be feljutott Nyíregyháza Spartacust 65 millió forinttal dotálja a város, és amennyiben kiharcolnák az élvonalbeli tagságot, további 50 millió forint járna a Szparinak.

Ösztöndíjasok

Nyíregyháza kulturális életében kifejtett képzőművészeti munkásságuk elismeréseként az önkormányzat képzőművészeti ösztöndíját három alkotó nyerte el:
Lengyel Tibor szobrászművész
Fekete Nóra textilművész
Czigándy Varga Sándor szobrászművész
hirdetés