Nyíregyháza

2019.11.20. 17:00

Ki tud többet vajon a parlagfűről?

A Mazsolák és a Predátorok is harcba indultak a gyűlölt gyom ellen kedden a megyeházán.

Forrás: Sipeki Péter

Fotó:

– Megyénkben komoly közegészségügyi és agrotechnikai problémát jelent, a pollenallergia miatt sokan „esnek ki” a munkából, az iskolából, és vagyonokat költenek patikaszerekre. Lényeges, hogy mindenki tisztában legyen a gyűlölt gyom jellemzőivel, irtási módjaival, és ne legyen rest lehajolni, gyökerestől kitépni a földből, ha találkozik vele a környezetében – mutatott rá a parlagfűirtás össztársadalmi fontosságára a „Ne heverj parlagon!” megyei tanulmányi verseny megnyitóján Bujdos László növényvédelmi felügyelő.

A Veritas Vállalkozók Egyesülete szervezésében megrendezett, a parlagfűvel kapcsolatos ismereteket színes, játékos formában számonkérő keddi verseny előtt sem heverésztek tétlenül a fiatalok: a 9 általános iskolai és 8 középiskolás csapat mindegyike kisvideót készített, bemutatva a gyomnövény jellemzőit, egészségi veszélyforrásait, irtási módjait. A produktumokat szakmai zsűri és a Facebook népes tábora is értékelte.

Milliók szenvednek miatta

– Természetesen a suliban is rendszeresen szóba kerül a parlagfű a különböző tan­órákon, ez a program azonban segített átfogó képet kapnunk róla. Megdöbbentő, hogy sokan fel sem ismerik a gyomnövényt, és elszomorító, hogy mennyien szenvednek miatta, hazánkban már több mint kétmillióan. Az állam rengeteg pénzt költ parlagfűirtásra, azonban sok múlik rajtunk, a lakosságon, a fiatalokon is, és ezt kell megértenünk, illetve megértetnünk másokkal. Hogy ne várjunk a szomszédra, a szüleinkre, irtsuk mi is „tűzzel-vassal” önmagunk és mások egészségéért! – buzdított Domokos Kristóf, a leveleki Gárdonyi-iskolát képviselő Zöld Levelek csapat tagja.

Minden generációnak szól

Román István megyei kormánymegbízott a hivatali fellépések eredményét ismertetve elmondta: az elmúlt szezonban 167 esetben szabott ki bírságot a mulasztókkal szemben, illetve 128 alkalommal rendelt el kényszerkaszálást a kormányhivatal a hatáskörébe tartozó külterületeken.

A települések belterületein a jegyzők intézkedtek, az elsődleges cél minden esetben a megelőzés, a figyelmeztetés, nem pedig a szankcionálás, a büntetés volt.

A fiatalokat és rajtuk keresztül minden generációt megszólító „Ne heverj parlagon!” elnevezésű kampány a tájékoztatásra, a szemléletváltásra és a cselekvésre helyezi a hangsúlyt, hiszen a felelősség közös.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában