Kultúra és hit egysége

Ünnepi öröm és templomi áhítat
Ünnepi öröm és templomi áhítat - © Fotó: Czine Árpád
Mátészalka – Jövőre éppen 350 éve annak, hogy II. János György szász választófejedelem rendelése szerint Európában megünneplik a protestáns egyházak október 31-én tartott emléknapját, a reformáció napját.

A jeles nap annak a történelmi pillanatnak állít emléket, amikor a hagyomány szerint 1517-ben Luther Márton a wittenbergi vár­templom ajtajára kifüggesztette a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét.

Koszorú Kálvin Jánosnak

A szatmári reformátusok évtizedek óta megemlékeznek a reformáció napjáról, s az idei ünnepséget – amely sorrendben immár a huszonnyolcadik – október 29-én tartják.

A koszorúzással egybekötött program a Kálvin szobornál indul 16.30-tól, ahol az ünnepi beszédek után Nagy György, a Mátészalka Kertvárosi Református Egyházközség lelkipásztora mond imát. Őt követi a Kálvin János Református Általános Iskola tanulóinak műsora.

Ezután veszi kezdetét az a programblokk 18 órától, amelynek keretében átadják a felújított Kossuth téri református nagytemplomot. Az ilyenkor elmaradhatatlan ünnepi beszédeket követően Bándi Johannának és Varga Sándornak, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának a művészei adnak műsort, s a folytatásban átadják a Milotai Nyilas István-emlékérmet az arra érdemesnek.
Az ünnepség istentisztelettel zárul: a megszépült nagytemplomban igét dr. Fekete Károly, a Szatmári Református Egyházmegye esperese hirdet. A záróeseményen közreműködik a Mátészalkai Református Énekkar is, a kórust Katona Gézáné vezényli.

KM
hirdetés