Magyarország

2012.12.19. 14:13

Ombudsman: hiányosak a gyerekekkel foglalkozók antidiszkriminációs ismeretei

Budapest, 2012. december 19., szerda (MTI) - Az alapvető jogok biztosa szerint hiányosak a gyerekekkel foglalkozó szakemberek antidiszkriminációs ismeretei, és a hatóságok nem alkalmaznak esélyegyenlőségi szakembereket.

Budapest, 2012. december 19., szerda (MTI) - Az alapvető jogok biztosa szerint hiányosak a gyerekekkel foglalkozó szakemberek antidiszkriminációs ismeretei, és a hatóságok nem alkalmaznak esélyegyenlőségi szakembereket.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Szabó Máté a gyerekekkel eljárásokban kapcsolatba kerülő hivatásos szakemberek felkészültségét, képzettségét vizsgálta, megállapításait pedig elküldte a belügyminiszternek, a közigazgatási miniszternek és az emberi erőforrások miniszterének is.

Az ombudsman szerint hiányosak a szakemberek antidiszkriminációs ismeretei és hiányoznak a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos tájékoztató anyagok.

A vizsgálat alapján az esélyegyenlőség elve szempontjából probléma, hogy több vizsgált szervnél, például a rendőrségnél, a pártfogó felügyelői szolgálatnál, a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézményeiben, javítóintézetekben és a gyámhatóságnál hiányoznak az esélyegyenlőségi tervek és programok, valamint az, hogy nem alkalmaznak esélyegyenlőségi szakembereket.

A közlés szerint Szabó Máté azt is vizsgálta, hogy a gyermekeket érintő eljárásokban biztosítottak-e a nemzetiségi, idegen nyelvi, jelnyelvi nyelvhasználat feltételei, sérti ugyanis a tisztességes eljáráshoz való jogot, ha az intézmény nem gondoskodik a szükséges tolmácsról, jeltolmácsról.

Az alapjogi biztos megállapította továbbá, hogy a gyerekekkel kapcsolatba kerülő szervek, hatóságok és intézmények a szakterületeiknek megfelelően, de egymástól eltérően értelmeznek bizonyos alapvető fogalmakat, ami a jogbiztonság elvét sérti. Emellett a gyerekek jogainak érvényesülését gátolhatja az eljárásokban részt vevő és a velük közvetlenül foglalkozó szakemberek képzésének, illetve az alkalmasságuk mérésének a hiánya.

Szabó Máté szerint a gyermekekkel foglakozó szakemberek elméleti felkészültségén túl szükség volna arra is, hogy rendszeres szakmaközi megbeszéléseken, tréningeken és konferenciákon vegyenek részt – zárul a közlemény.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!