Külügyi államtitkár: szoros kapcsolatot ápol Magyarország Türingiával

Budapest – Magyarország szoros kapcsolatot ápol Türingiával, és a jövőben mindkét fél még intenzívebb együttműködés kialakítására törekszik – mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

Az államtitkár a magyar-türingiai vegyes bizottság tizennegyedik, budapesti ülése után úgy nyilatkozott, hogy a testület működése már húszéves múltra tekint vissza, legutóbb három éve a német tartományban találkoztak. Az ülésen áttekintették a jelenlegi helyzetet, és programokat dolgoztak ki a szakmai résztvevők a következő évekre az együttműködést illetően – közölte. Hozzátette: egyebek mellett környezetvédelmi, erdőgazdálkodási, mezőgazdasági, oktatási, igazságügyi és rendészeti együttműködési projektekről van szó, továbbá közös ifjúsági táborokat is szerveznek.

Kiemelte: a tanácskozáson megszabták az irányt, amely mentén a következő években Türingiával együttműködhetnek. A kapcsolatépítés egyik súlypontja a kulturális együttműködés lesz, mert nagyon sok a történelmi, kulturális kapocs a két fél között.

Mikola István beszélt arról is, hogy értékelték az aktuális, érdeklődésre számot tartó kérdéseket is, így szó volt a Brexitről, a migrációs helyzetről, az ukrán válságról és az Oroszország elleni szankciókról.

Türingiával néhány területen Magyarország jóval szorosabban együttműködik, mint más német tartományokkal, ilyen például az erdőgazdálkodás. A magyar és türingiai szakértők tapasztalatot cseréltek, és megállapodtak abban, hogy a következő ülésig – amelyet a tervek szerint egy év múlva Türingiában tartanak – az erdészek tanácskoznak a témához kapcsolódó kérdésekről – közölte. Hozzáfűzte: ez azért is fontos, mert a szabadkereskedelmi megállapodások érzékenyen érintik ezt a területet.

Az államtitkár hangsúlyozta: mindkét fél szeretné még szorosabbra fűzni a kapcsolatokat, Türingia rendkívül nyitott az együttműködés fejlesztésére, továbbra is fontos partnerünk a gazdasági kapcsolatépítésben, az oktatásban és más lényeges területeken.

– MTI –
hirdetés