Kuruzslásért feljelentettek egy fogászt – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

Hófúvások nehezítik a közlekedést a Tiszavasvári felé vezető úton
Hófúvások nehezítik a közlekedést a Tiszavasvári felé vezető úton
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as és 1978-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. február 21., szombat

Kuruzslásért feljelentettek egy fogászt

A feljelentés szerint nevezett Kricsfalusi mátészalkai állami vizsgáló fogászmesternél megjelent Üski Jolán 19 éves kisnaményi leány, aki fogat akart húzatni. Kricsfalusi injekciót adott az alsó ínyébe, de olyan szerencsétlenül, hogy az injekciós tű beletört a leány ínyébe. Az eltört tűdarabot a mátészalkai közkórházban sem tudták kivenni Üski Jolán szájából. A leányt Debrecenben megműtötték, az állapota súlyos. Kricsfalusi ellen kuruzs­lásért eljárás indult.

1948. február 22., vasárnap

Miért drága az áldás Mátészalkán?

A Szabad Föld is foglalkozott vele, hogy a múlt hónapban Mátészalkán tíz menyasszony esküdött, utána pedig négy. Ez nem is lenne baj, a hiba ott kezdődik, hogy a mátészalkai főjegyző minden új pártól 20 forintot kér az esketésért. A pap még ezzel sem éri be, mert neki 40 forintot kell fizetni az áldásért, éppen a dupláját annak, amit a főjegyző kér. Természetesen emiatt ilyen alkalommal csak maguk között dohognak az emberek…

1948. február 25., szerda

Három ember halt meg kiütéses tífuszban Nyíregyházán

A fertőzés forrását kutató nyomozás részben ismeretlen helyről került tetves ócskaruhát, részben szállást kapott idegen területi menekült csempészek és hajcsárok elhullajtott tetveit derítette ki. Ugyan járvány még nincs, de annak veszélye fennáll, olvashattuk a tisztifőorvos hivatalos tájékoztatójából.

Hatvan éve írtuk

1958. február 21., péntek

Békenagygyűlés volt Kisvárdán

A napokban békenagygyűlést tartottak a kisvárdai dolgozók. A községi tanácsháza nagyterme zsúfolásig megtelt munkásokkal, dolgozó parasztokkal, értelmiségi dolgozókkal. Jelen voltak az egyházak képviselői is. A hozzászólások után táviratot intéztek az Országos Béketanácshoz, melyben tiltakozásukat fejezték ki az atom és hidrogénfegyverkezés ellen.

1958. február 25., kedd

Készül a kisvasút kihelyezési terve

Megérkezett városunkba az a bizottság, amelyiknek feladata, hogy március 26-ra elkészítse a kisvasút városon kívül helyezésének tervét. A legjobb megoldásnak az látszik, hogy a kisvasúti személy- és teherforgalmat különválasztják a villamosforgalomtól. Ez azt jelenti, hogy a teherforgalom céljára az építendő vágány párhuzamosan fog haladni a meglévő mellett.

Ötven éve írtuk

1968. február 20., kedd

Eltávolították a Tiszán keletkezett nyolc kilométeres jégtorlaszt

Szombaton és vasárnap a központi robbantó osztag folytatta a Tisza balsai szakaszán keletkezett, több kilométer hosszú jégtorlasz robbantását. Mint korábban megírtuk, a Tiszán – a balsai hídtól felfelé kiindulva – egy négy-öt méter vastagságú, nyolc és fél kilométeres jégdugó keletkezett. Az elmúlt hét szerdáján – tokaji bányászok közreműködésével – robbantással kísérelték meg a jégdugó megbontását, de ez nem járt eredménnyel. Ezért a robbantást tovább folytatták. Ennek eredményeként a jégdugót sikerült megbontani, s a hatalmas jégtömeget a víz elvitte. Ezért a vízügyi igazgatóság a Tiszán az árvízvédelmi készültséget vasárnap 14 órakor megszüntette.

1968. február 21., szerda

Jön a joghurt

Budapesten és vidéki nagyvárosainkban igen népszerű a joghurt, különösen a gyomorbetegek keresik ezt a nagyon egészséges táplálékot. – Mikor lehet kapni Nyíregyházán? – kérdeztük a tejipari vállalat igazgatójától. – Legkésőbb május elsején megjelenik üzleteinkben – közölte Szendrei István. – Az is lehet, hogy korábban, most alakítjuk ki az érlelési feltételeket. A kétdecis üvegben lévő különleges aludttejből elegendő mennyiségben gyártunk. Valószínű, hogy a nyáron egy újabb aludttejkészítménnyel is jelentkezünk a piacon.

Negyven éve írtuk

1978. február 21., kedd

Szabolcs-szatmári nők a Szovjetunióban

Az idei nemzetközi nőnap alkalmából megyénk négy front- és nőmozgalmát harminc dolgozónő képviseli Leningrádban és Moszkvában, akik huszonnégy ipari és fogyasztási szövetkezet, intézmény vagy vállalat küldötteként vesznek részt az egy hétig tartó utazáson.

1978. február 23., csütörtök

Filmnapok falun

A Magyarok című új film február 22-ei bemutatójával kezdődött Szabolcs-Szatmárban a „Filmnapok a falun” eseménysorozat. Balázs József, a film alapjául szolgáló regény írója is részt vett a ramocsaházi bemutatón, amely egyúttal a filmnapok ünnepi megnyitója is volt. A vetítés után író-olvasó találkozót tartottak. Összesen 10 megyénkbeli községben lesz 4–6 filmből álló vetítéssorozat.

1978. február 24., péntek

Kassán a Kállai kettős

A kassai magyar bál nyitótáncát a nagykállói Kállai kettős együttesének táncosai járják február 24-én, pénteken este. A hajnalig tartó mulatságon – melyet a CSEMADOK kassai szervezet rendez – az együttes zenekara húzza a talpalávalót, a különteremben pedig táncházat tartanak a fiatalok.

KM
hirdetés