Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.22. 10:26

Olvasói levél: "Népellenes" sztrájk?

<p>Ismét lehet ártatlan embereknek, esetleg az egész népnek a törvény szerint szándékosan kárt okozni? Néhány évvel ezelőtt erre azt mondták volna, hogy népellenes cselekedet, és súlyos büntetés járt érte.</p>

A vasutasok VDSzSz (Gaskó István) sztrájkfenyegetése kapcsán néhány megdöbbentő félelem jutott eszembe. Ismét lehet ártatlan embereknek, esetleg az egész népnek a törvény szerint szándékosan kárt okozni? Néhány évvel ezelőtt erre azt mondták volna, hogy népellenes cselekedet, és súlyos büntetés járt érte. Ma mindenki szenvedi azt, amit egy pár ember – még ha az szakszervezeti vezető is – kitalált, még ha jogosnak vélte is a követeléseit. Követelt, sztrájkot szervezve, bizonytalanná téve az egész ország működését, kárt téve nem csak a vállalatának, hanem az egész népnek. Ezt a tevékenységet védi a törvény, az alkotmány. Valami nem stimmel itt. Ma nincs nyugdíjas és dolgozó, munkavállaló, akinek a munkahelyét az elmúlt húsz évben nem privatizálták, és a bevételből senkinek nem osztottak pénzt. Jó esetben pénzért vehettek részvényt, aminek az árát a fizetésből levonták. Sajnos a privatizált cégek nagy része rövidesen megszűnt, munkavállalói az utcára kerültek, jó esetben a helyettük alakult cégeknél kaptak munkát. Ide sorolom emlékeztetőül a pamutfonókat, a húszezer diósgyőri vasmunkást, a sok ezer bányászt, az állami gazdaságban dolgozó mezőgazdasági munkást, és még folytathatnám a sort. Ha a munkahelyeken valaki kárt okoz, selejtet csinál, akkor a kárt meg kell téríteni. Miért kivétel ez alól a vasút? A hírek szerint csak négy százalék sztrájkolt! Akkor a vonatok és a tehervonatok miért nem közlekedtek? Aki nem sztrájkolt, de nem is tudott dolgozni a sztrájkolók miatt, az kapott fizetést a károsultak adójából vagy a MÁV veszteségéből? Hogy is van ez? Utoljára, de nem utolsó sorban: ha hoznak egy olyan törvényt, hogy a kék szeműek nem járhatnak egyetemre, vagy a piros szeműektől el kell venni a lakásukat, akkor ebben a nagy szabadságban ez is törvényszerű lesz, mint most a károkozás másoknak, és minderre, illetve hasonlóra már van történelmi példa.
A leírtakkal senkit nem akartam megbántani, és előre is bocsánatot kérek, de féltem az életünket attól, hogy a károk még drágábbá teszik, még ha a vasutasok nyíltan nem is ezt akarják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!