Önkormányzati választás

2019.10.13. 15:28

Kik húzhatják be az ikszet a szavazólapon?

Polgármesterek, egyéni és nemzetiségi képviselők személyéről döntenek a nap folyamán a szavazók. Lássuk, kik tartoznak a választópolgárok táborához.

  • Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó és választható legyen.
  • Az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező minden nagykorú állampolgárának joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó és választható legyen.
  • A Magyarországon menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert minden nagykorú személynek joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó legyen.
  • Nincs választójoga annak, akit a bíróság bűncselekmény elkövetése vagy belátási képesség korlátozottsága miatt kizárt ebből a jogból. Szintén feltétel a nagykorúság (betöltött 18. életév, illetve 16. életév feletti házas vagy elvált személy).
  • Azoknak, akik két lakcímmel – egy állandóval és egy ideiglenessel – rendelkeznek, lehetőségük volt eldönteni, melyik helyen szeretnék leadni a voksukat. Csak azoknak volt azonban lehetőségük az ideiglenes lakcímük szerinti helyen szavazni, akik már a választás kitűzése előtt legalább egy hónappal, azaz június 26-án is bejelentett tartózkodási hellyel rendelkeztek. Az ideiglenes lakcímen történő szavazást kérelmezni kellett, a kérelmet augusztus 8-tól október 9-én délután 16 óráig lehetett benyújtani. Aki ezt nem tette meg, állandó lakóhelyén szavazhat.
  • Forrás: haon.hu

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában