Kutatva kerestek a kreatív középiskolások

Szemerszki Bálint, Zsigó Miklós, Tóth Bence, Zsigó Zsolt és Vas Bertalan
Szemerszki Bálint, Zsigó Miklós, Tóth Bence, Zsigó Zsolt és Vas Bertalan - © Fotó: magánarchívum
Nyíregyház – Nívós pályamunkákat mustrált a szakértő zsűri a Mobilis Interaktív Kiállító Központban megrendezett Tudás Expón.

A végén csattant az ostor: a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégiumának Bánkirobot csapata kapta a fődíjat, az Amgen Foundation és a King Bauduoin Foundation nagylelkű felajánlását, a 150 ezer forint értékű eszközvásárlási utalványt.

– Jóleső érzés volt szembesülni azzal, hogy a zsűri méltatta a szakkör kreativitását, lelkesedését és a téma iránti elköteleződését, ami az aprólékosan kidolgozott és szakmailag megalapozott pályamunkák mellett külön növelte a bemutatók értékét. A csapat maximális pontszámmal végzett az első helyen – nyugtázta Zsigó Zsolt tehetséggondozó pedagógus.

A bemutatott eszközök mindegyike a hétköznapi problémákra kínál egyedi megoldásokat. A jeltolmácskesztyű alkotója Tóth Bence, egy olyan eszközt fejlesztett ki, ami egy jelnyelvi szinkrontolmács, ennek segítségével a halláskárosult emberek a jelnyelv segítségével úgy kommunikálnak, hogy a jelelt szöveget a hallgatóság felolvasva hallja. A kesztyűvel a siket emberek képesek lehetnek mindennapi ügyeket intézni.

A víz alatti kutatórobot alkotói, Zsigó Miklós, Szemerszki Bálint és Tóth Bence olyan távirányítható eszköz kialakítására törekedtek, mely a víz alatti infrastruktúra állapotáról ad hiteles, élő képet (például víztározókat működtető cégek munkáját támogatva, ugyanis azok kiürítése nélkül találhatják meg a szakemberek a felmerült hibákat és tehetik meg a szükséges intézkedéseket, ezzel vizet, energiát és élőmunkát is megtakarítva csökkenthetik ökológiai lábnyomukat).

A „Különböző eszközök vezérlése EMG-vel” Vas Bertalan alkotása. A működésének lényege: az orvosi diagnosztikában használatos eljárás, melynek során az izmok összehúzódásakor keletkező nagyon kicsi, elektromos jelek érzékelésével eszközöket vezérelhetünk. A fejlesztő izomfeszítéssel képes számítógépes prezentációt bemutatni, távolról bekapcsolni technikai eszközöket – tévé, lámpa és a technológia alapján elkészített robotkéz akár szorításra is alkalmassá válik.

– KM-LTL –


Elhivatott oktató

Természetesen a diákok minden kutatási-fejlesztési eredménye mögött van egy elhivatott, lelkes oktató, aki újabbnál újabb ötletekre sarkallja őket, biztos szakmai tudása pedig segít az felmerülő akadályok megoldásában. Ez a tanár a szakmai szimpóziumon Tehetséggondozási Nívódíjjal kitüntetett Zsigó Zsolt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégiuma mentortanára, a KUTOSZ tagja.
hirdetés