Kvótaper – Nemzetközi jogász: azt kell tisztázni, hogy jogszerűen mulasztotta-e el kötelezettségét az ország

Budapest – Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint ha a kvótaperben hozott döntés után az eljárás bírósági szakaszba lép, akkor kell tisztázni, hogy “az elmulasztott kötelezettséget jogszerűen mulasztotta-e el” az adott állam, így Magyarország is.

Tóth Norbert az M1 aktuális csatornán vasárnap arról beszélt: az úgynevezett kvótaperben hozott ítélet azt mondja ki, hogy a kvótahatározat érvényes, de ebből nem következik a kötelezettségszegési eljárás.

Jelezte: az érintettek közül csak egyetlen tagállam, Málta hajtotta végre a kvótahatározatot, ezért “érdekes” az, hogy miért csak három állammal szemben indult kötelezettségszegési eljárás.

Valószínűsítette, hogy lesz bírósági eljárás, és akkor Magyarország – Csehországgal és Lengyelországgal együtt – az alperesi oldalra kerülhet. Tóth Norbert Magyarország érvei közül nagyon érdekesnek nevezte, hogy az ország “nemzeti identitása vagy alkotmányos identitása miatt” nem hajtotta végre a kvótahatározatot. Az Európai Bíróságnak ezt meg kell majd ítélnie, ami “viszonylag járatlan útnak” számít – tette hozzá.

– MTI –
hirdetés