Kvótareferendum – Az NVB ismét elutasította a Liberálisok kampány miatti kifogását

Budapest – Érdemi vizsgálat nélkül ismét elutasította a Magyar Liberális Pártnak (MLP) a kvótareferendum kampánya miatt benyújtott kifogását pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – olvasható a testület honlapján közzétett határozatban.


A Liberálisok azért fordultak szerdán, ismételten az NVB-hez, mert úgy ítélték meg: a kampány a kormányzat állításával szemben nem tájékoztató jellegű, hanem befolyásolni akarja az embereket, hogy a kvóta ellen voksoljanak. Az ellenzéki párt kifogása szerint ilyen kampányt a jogszabályok értelmében csak a népszavazás kitűzött időpontja előtti 50. naptól lehet folytatni, de mivel a kvótareferendumot még ki sem írták, illegális kampányolni az ügyben. Az MLP azt akarta elérni, hogy az NVB szólítsa fel a kormányt a szerintük törvénysértő kampány beszüntetésére.

A bizottság a Patyi András elnök által jegyzett közlemény szerint azért utasította el ismételten a beadványt, mert a kérdés nem tartozik a hatáskörébe. A népszavazási kampány ugyanis a népszavazás napja előtti 50. napon veszi kezdetét, az ez előtti időszak nem minősül kampányidőszaknak. Márpedig, ha a kifogás tárgya nem a kampány része, akkor az nem tartozik egyik választási bizottság hatáskörébe sem, nem választási ügy – írták.

Az NVB emellett megállapította, hogy a kormány kampánya tájékoztatásként is értékelhető, mert a plakátokon és a műsorszámokban nem szerepel az országos népszavazás időpontja, mivel az nincs kitűzve.

Kiemelték: a kormány a kommunikációjával igyekszik fenntartani a népszavazási kérdésével kapcsolatos figyelmet és jelezni a választópolgároknak, hogy az általa kezdeményezett kérdésben még 2016-ban döntés születhet, ezt pedig nem tiltja semmilyen jogszabály. Hozzátették, hogy azok számára is adott a szabad véleménynyilvánítás lehetősége, akik a kormány álláspontjával ellentétes véleményen vannak.

A bizottság hét igen és egy nem szavazattal úgy döntött, érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a kifogást.

Az NVB határozatával szemben három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

A Liberálisok beadványát a múlt héten szintén érdemi vizsgálat nélkül utasította el az NVB. Akkor arra hivatkoztak, hogy a kifogást az MLP képviseletében Boruzs András pártigazgató nyújtotta be, a bírósági nyilvántartás szerint azonban csak Fodor Gábor, a párt elnöke jogosult a szervezet képviseletére. Emellett hivatkoztak arra is, hogy a kifogásban a választási eljárási törvény alapján meg kellett volna jelölni a kifogást alátámasztó bizonyítékokat is, ám ez nem történt meg. Emellett akkor is megállapították, hogy a kérdés nem tartozik a választási bizottság hatáskörébe.

– MTI –
hirdetés