Labda helyett tankönyv kerül a diákok kezébe

Hamarosan kezdődik az iskola, a diákok egy része elővette a tavalyi könyveit
Hamarosan kezdődik az iskola, a diákok egy része elővette a tavalyi könyveit
Nyíregyháza – Alig néhány nap, és kezdődik az új tanév. A tavalyi KSH-adatok alapján 1,7 diáknak csengetnek be szeptember elsején. Nehéz időszak ez a szülőknek, a tanszervásárlás, könyvfedés, új ruhák és cipők beszerzése lelkileg és anyagilag egyaránt megterhelő.


Mázsás kövek nyomják azonban a tanulók vállát is: vége az egész napos lazsálásnak, a papucsot és sortot felváltja a hosszú nadrág, a zárt lábbeli – és akkor a korán kelésről még nem is beszéltünk. Vannak családok, ahol az augusztus 20-ai tűzijáték után előkerülnek a tavalyi könyvek, füzetek, napi egy-két óra ismétléssel bővül a program, míg máshol úgy tartják, a nyári szünet szeptember elsejéig tart, az első csengőszóig pihenhet a gyermek.

Tanulásért extra engedmények

Szentpáli Szabolcs három kisfia közül kettő már iskolába jár. – Nálunk úgy alakult, hogy a nyári szünet alatt mindennap gyakoroltak egy kicsit a srácok – árulta el a fiatal apuka.

– Úgy beszéltük meg, hogy ha egy-egy rövid fél órára előveszik a könyveket, akkor kapnak valami extra kedvezményt. Például, ha szeretnének számítógépezni vagy Xboxozni, előtte néhány feladatot meg kell oldaniuk azokból a tantárgyakból, amik nehezebben mennek. Az iskolakezdéshez közeledve a „takarodó” is egyre korábbra tolódik, lassanként eléri azt az időpontot, amikor tanév közben le kell feküdniük aludni – tette hozzá Szabolcs.
Molnár Gáborné ikerunokái szeptemberben kezdik a harmadik osztályt.

– Amikor a gyermekeim iskolába jártak, az volt a szabály, hogy az államalapítás ünnepe utáni napon el kellett kezdeniük az ismétlést. Úgy tűnik, bevált a szisztéma, mert az unokákat is ebben a szellemben nevelik.

– A lányok már forgatják a matek és magyar füzeteket, nézegetik az angol nyelvkönyvet, munkafüzetet. Nem kifejezetten örülnek a napi tanulásnak, de tudják, hogy szükség van rá ahhoz, hogy magabiztosan kezdjék az új tanévet – osztotta meg velünk tapasztalatait Kati mama.

– A vakáció elsősorban a lazítás, pihenés, önfeledt kikapcsolódás ideje – vallja a sokat tapasztalt, vidéken élő nyugdíjas tanítónő, Kovács Lajosné.

– Ez persze nem jelenti azt, hogy a nyári szünetben, annak utolsó heteiben, napjaiban főben járó bűn elővenni a könyveket, füzeteket, és átismételni a korábban tanultakat. Az első néhány tanórában ezt teszik majd az osztályközösségekben a pedagógusok is, felmérve, mennyit tudnak/felejtettek a gyerekek.

Ismétlés a tudás anyja

– Tanulmányok támasztották alá: nem egészséges, ha a diákok – többnyire szülői nyomásra – végigtanulják a nyarat, mert október végén elfáradnak, szellemileg kifulladnak. Az augusztusi tanszervásárlás, ruhatárfrissítés egyfajta lelki ráhangolódás is az őszi tanévkezdésre. A házi feladatok, kötelező olvasmányok és az olvasónapló-írás elegendő a szellemi erőnléthez, nem szükséges felkészítő különórákra járatni a kicsiket – tette hozzá Kovács Lajosné.
A tapasztalatok szerint az sem szerencsés, ha a túlbuzgó szülő átveszi a pedagógus szerepét, és nyáron ő akarja megtanítani olvasni, számolni, idegen nyelven beszélni az iskoláséveit kezdő csemetéjét, mert a gyermekbe ­rossz minták ágyazódhatnak be.

KM-CSA, PI


Még nem tudja, mi vár rá Londonban

– Az általános iskolában nagyon rosszulesett, ha nyáron elő kellett vennem a tankönyveimet. Anyukám már első osztálytól megkövetelte, hogy augusztus második felétől ismételjek. Főleg a matekkal gyűlt meg a bajom, azt kellett gyakorolnom legtöbbször. Sokszor sírás volt a vége, mert szívesebben fociztam volna kinn a többiekkel, ehelyett addig nem mehettem játszani, amíg meg nem oldottam a napi feladatokat – idézte fel nem túl távoli emlékeit Horváth Gergely, s hozzátette: ma már teljesen természetes számára a nyár végi ráhangolódó tanulgatás.
Barátja, Máté és családja a nyáron Londonba költöztek, így a fiú az angliai fővárosban kezdi a tanévet. – Magyar nyelvű középiskolában tanulok majd, de fogalmam sincs, mit várnak tőlem. Londonban szeptember közepén kezdődik a tanítás, addig még van időm átnézni a korábban itthon tanultakat – mesélte Máté, aki néhány napig még nagymamájánál nyaral.

hirdetés