Életstílus

2009.07.16. 15:59

Miért jó a csalán?

<p>El&#233;g egyetlen &#233;rint&#233;s &#233;s<br /> garant&#225;ltan megb&#225;njuk, hogy szorosabb<br /> kapcsolatba ker&#252;lt&#252;nk vele. A<br /> csal&#225;nr&#243;l &#225;ltal&#225;ban mindenkinek<br /> a cs&#237;p&#233;s okozta &#233;get&#337;,<br /> viszket&#337; &#233;rz&#233;s, &#233;s a<br /> f&#225;jdalmasan l&#252;ktet&#337; h&#243;lyagok jutnak<br /> esz&#233;be.</p>

Pedig ez a barátságtalan

növény az egyik

leghatékonyabb gyógyszerünk.

Barátságtalan mivolta ellenére

kiemelkedően magas C, B, K vitamin,

ásványi só és csersav

tartalmának köszönhetően

számtalan betegség ellenszere. Az

ősrégi gyógymódot, az

urkulációt, vagyis a reumás

testrész csalánnal való

megcsapkodását a modern szakkönyvek

is ajánlják.

Gyógyító hatása

részben épp kellemetlen

csípésének

köszönhető.

Az egész

csalánnövény szára,

levelének színe és fonákja

sertékkel, azaz csípésért

felelős szőrökkel borított. A

csalán

csípéséért az ezekben a

sertékben megtalálható histamin

nevű anyag a felelős. A méreganyag

órákon át tartó

melegség érzetet okoz, a bőr

kipirul, megduzzad, vérbő lesz és

így a csalán salaktalanító,

vértisztító

hatásának köszönhetően a

reumáért felelős húgysav

hamarabb kiürül a szervezetből.

A gyógynövény egyes

gyógyhatásait ma már azonban csak

a népgyógyászat tartja

számon. Ezzel a növénnyel nehezen

gyógyuló sebek is kezelhetőek,

csersav tartalmának köszönhetően

ugyanis összehúzza a sebek

felületét. A csalán

felhasználásának legelterjedtebb

módja azonban belsőleg

történik.

A szúrós csalán levelek

-bármennyire is hihetetlennek tűnik- nem

csak tápanyagban, és vitaminokban

gazdagok, de ízük is kitűnő.

Régen levest, főzeléket,

párolt ételt készítettek

belőle. A csalán

sokrétűségét mutatja, hogy

nem csak a gyógyászat és a

konyhaművészet figyelt fel rá, de az

ipar is hasznosítja.

A szépségápolásban is

komoly szerep jut a csalánnak

A frissen szedett csalánt

felhasználás előtt minden esetben

megmossák, majd feldarabolják.

Víz, vagy csíraolaj

hozzáadásával turmixot, azaz

pulpot készítenek belőle. A

szépség kulcsa tehát ez a

szúrós növény. Bár

csípése rengeteg kellemetlenséget

okoz, a májusi friss hajtások

életerővel töltik meg

fogyasztóját.

Egy dologra azonban nem árt odafigyelni, a

forgalmas utak mentén növekvő

csalán megköti a méreganyagokat,

így a növény gyógyereje

többet árt, mint használ.

Ötlet: Csalántea

Egy csésze teához forrázzunk le 2

teáskanál csalánlevlet,

majd hagyjuk pihenni 5-8 percig. Leszűrés

után fogysztható.

Horvátországban

  • Szürke verébből

  • 10 centivel karcsúbb legyen a derekad

  • Életmód

  • aloldalunk

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!