2009.07.16. 15:59
Miért jó a csalán?
<p>Elég egyetlen érintés és<br /> garantáltan megbánjuk, hogy szorosabb<br /> kapcsolatba kerültünk vele. A<br /> csalánról általában mindenkinek<br /> a csípés okozta égető,<br /> viszkető érzés, és a<br /> fájdalmasan lüktető hólyagok jutnak<br /> eszébe.</p>
Pedig ez a barátságtalan
növény az egyik
leghatékonyabb gyógyszerünk.
Barátságtalan mivolta ellenére
kiemelkedően magas C, B, K vitamin,
ásványi só és csersav
tartalmának köszönhetően
számtalan betegség ellenszere. Az
ősrégi gyógymódot, az
urkulációt, vagyis a reumás
testrész csalánnal való
megcsapkodását a modern szakkönyvek
is ajánlják.
Gyógyító hatása
részben épp kellemetlen
csípésének
köszönhető.
Az egész
csalánnövény szára,
levelének színe és fonákja
sertékkel, azaz csípésért
felelős szőrökkel borított. A
csalán
csípéséért az ezekben a
sertékben megtalálható histamin
nevű anyag a felelős. A méreganyag
órákon át tartó
melegség érzetet okoz, a bőr
kipirul, megduzzad, vérbő lesz és
így a csalán salaktalanító,
vértisztító
hatásának köszönhetően a
reumáért felelős húgysav
hamarabb kiürül a szervezetből.
A gyógynövény egyes
gyógyhatásait ma már azonban csak
a népgyógyászat tartja
számon. Ezzel a növénnyel nehezen
gyógyuló sebek is kezelhetőek,
csersav tartalmának köszönhetően
ugyanis összehúzza a sebek
felületét. A csalán
felhasználásának legelterjedtebb
módja azonban belsőleg
történik.
A szúrós csalán levelek
-bármennyire is hihetetlennek tűnik- nem
csak tápanyagban, és vitaminokban
gazdagok, de ízük is kitűnő.
Régen levest, főzeléket,
párolt ételt készítettek
belőle. A csalán
sokrétűségét mutatja, hogy
nem csak a gyógyászat és a
konyhaművészet figyelt fel rá, de az
ipar is hasznosítja.
A szépségápolásban is
komoly szerep jut a csalánnak
A frissen szedett csalánt
felhasználás előtt minden esetben
megmossák, majd feldarabolják.
Víz, vagy csíraolaj
hozzáadásával turmixot, azaz
pulpot készítenek belőle. A
szépség kulcsa tehát ez a
szúrós növény. Bár
csípése rengeteg kellemetlenséget
okoz, a májusi friss hajtások
életerővel töltik meg
fogyasztóját.
Egy dologra azonban nem árt odafigyelni, a
forgalmas utak mentén növekvő
csalán megköti a méreganyagokat,
így a növény gyógyereje
többet árt, mint használ.
Ötlet: Csalántea
Egy csésze teához forrázzunk le 2
teáskanál csalánlevlet,
majd hagyjuk pihenni 5-8 percig. Leszűrés
után fogysztható.
Horvátországban
bombanő
10 centivel karcsúbb legyen a derekad
aloldalunk
- Edenkert.hu -