Nyíregyházi Állatpark

2020.07.23. 16:54

Kétméteres a zsiráfbébi

A Nyíregyházi Állatparkban húsz éve tartanak Rothschild-zsiráfokat.

Jubileum nagyon hamar kiüríti a cumisüveget

Fotó: Sipeki Péter

Szalmaszálat rágcsálva, a hatalmas pillaseprűk övezte Bambi-szemeivel nézett ránk érkezésünkkor Jubileum, a zsiráfbébi: a máris kétméteres „kis” hölgy a Nyíregyházi Állatparkban épp az etetést várta. Az alig egy percig tartó művelet gondos előkészítést és elhivatott, kitartó, rengeteg tapasztalaton alapuló munkát igényel a dolgozóktól.

Nagy feladat

– Ez egy hajnaltól késő estig tartó, nagyon komoly munka: az első két hét különösen nehéz volt, hiszen a kicsit rá kellett szoktatni a cumira – mondta el lapunknak Hegedűs József állatgondozó.

Mostanra a napi kilenc etetés lecsökkent hétre, a legkorábban reggel ötkor, a legkésőbb pedig este tízkor kap tejet, de az első hetekben még hajnal kettőkor is cumiztatni kellett.

A zsiráfbébi egyszerre hét deciliter, bélflóra-harmonizálóval kiegészített és 40 Celsius-fokra melegített szarvasmarhatejet kap, egy nap körülbelül öt litert iszik meg. Tejre körülbelül egyéves koráig lesz szüksége, de már néhány hónaposan fogyaszthat szálas takarmányt is. Az elhivatott gondoskodás máris meghozta az eredményét, hiszen bár a kislányok általában alacsonyabbak, Jubileum egy hónapos korára máris elérte a két méter tíz centis magasságot.

Kiszúrták a vendégek

– Etetéskor úgy kell a kis­zsiráfra figyelni, mint egy kisbabára: ne nyeljen levegőt, és megfelelő ütemben szopjon. A mértéket mindig egyeztetjük a főgondozóval, hiszen idővel emelni kell az adagot: ahogy egyre ritkábban kap, úgy egyre többet is – mondta Hegedűs József és hozzátette: nagy tapasztalatuk van a zsiráfbébi-nevelésben, hiszen már többször is előfordult, hogy nekik kellett gondosodni a kicsikről: legutóbb a most ötéves Kamillát gondozták hasonlóan.

Jubileumot eredetileg csak akkor akarták bemutatni a nagyközönségek, ha már kinti kifutón is megtekinthető, de a szemfüles látogatók az üvegablakon keresztül kiszúrták a kis jövevényt, és naponta érdeklődtek felőle a közösségi oldalakon.

A kicsi a hetedik, aki ebben a zsiráfcsapatban és a ti­zedik, aki az állatparkban született – innen kapta a nevét.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában