Helyi közélet

2016.12.15. 07:32

Változhatnak a háziorvosi körzetek, köznevelési tanács jöhet létre Nyíregyházán - Ezekről döntenek a közgyűlésen

Nyíregyháza - Pontosítják a háziorvosi, fogorvosi és védőnői körzeteket. Döntenek arról is, hogy beszáll-e a város a LEGO új beruházásába. A legfontosabb kérdésekről a nyíregyházi képviselő-testület frakcióvezetőit kérdeztük.

Nyíregyháza - Pontosítják a háziorvosi, fogorvosi és védőnői körzeteket. Döntenek arról is, hogy beszáll-e a város a LEGO új beruházásába. A legfontosabb kérdésekről a nyíregyházi képviselő-testület frakcióvezetőit kérdeztük.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Háziorvosi körzetmódosítás

Jelentős változást az előterjesztés nem tartalmaz, csupán pontosítja a háziorvosi, fogorvosi és védőnői körzeteket. Erre azért van szükség, mert évről évre változik az egyes utcák lakóinak a száma, az utcanevek, illetve az ellátásokat biztosítók személye. A körzethatárok kijelölése minden esetben az érintettek bevonásával és egyetértésével történik, és semmilyen fennakadást nem okoz az ellátások biztosításában.

Köznevelési tanács

Nyíregyháza egy nagyon sokszínű palettával rendelkező iskolaváros, az önkormányzat pedig kiemelt területként kezeli az oktató-nevelő munkát végző intézményeket. Az elmúlt években a városvezetés bizonyította elkötelezettségét, hiszen városszerte újultak meg bölcsődék, óvodák, iskolák és kollégiumok. Az oktatási rendszer átalakításával az elkötelezettség semmit sem változott. A Köznevelési Tanács létrehozásával hivatalossá tesszük azt az egyeztető, javaslattevő, érdekegyeztető fórumot, amely eddig is működött a városvezetés és az intézmények között.

LEGO-beruházás

A LEGO és a város együttműködése példaértékű és mindkét fél számára előnyös. Ezt jól bizonyítja a most a közgyűlés elé kerülő előterjesztés is. A LEGO a gyár építésekor vállalta, hogy az új üzemhez szükséges utakat, közvilágítást, valamint a szennyvízvezetéket a saját költségén kiépíti, majd azt ingyenesen átadja a város számára. A csaknem 110 millió forint értékű beruházás ráadásul úgy lesz az önkormányzat tulajdona, hogy az azt terhelő áfafizetési kötelezettséget is a cég vállalja át.


Nagy László (MSZP)

Köznevelési tanács

Az államosítás miatt kénytelen a város olyan szervezetet létrehozni, amin keresztül első kézből tud információkhoz jutni a mindennapi működésről. A ránk kényszerített helyzet miatt egyetértünk a tanács létrehozásával. Ha ez egy igazán szakmai fórum lesz, amelyik az oktatási rendszer számos hibájának kiküszöbölésére tett javaslatokat is megfogalmaz, lesz értelme. Ha csupán a politikai akarat elfogadtatását tartja majd fontosnak, az egész működése megkérdőjeleződik. A legutóbbi PISA-mérés bizonyítja, hogy nem lehet homokba dugni a fejünket, s azt mondani, jó úton haladunk, mert ez nem igaz.

Háziorvosi körzetmódosítás

Az új rendelet megalkotása akár indokolt is lehet az előterjesztésben vázolt indokok alapján, ám a legnagyobb gondot egyedül a város nem lesz képes kezelni. A háziorvosok korfája aggodalomra ad okot. Egyre nehezebb a megüresedő körzeteket szakemberekkel pótolni, egyre kevésbé vonzó háziorvosnak lenni. Az önkormányzatnak sajátos és egyedi eszközökhöz kell nyúlni, hogy az országos tendencia Nyíregyházán ne érvényesüljön. Ez bizony nem csupán új rendelet alkotását jelenti, hanem olyan ösztönző rendszert, ami perspektívát nyújthat minden Nyíregyházán dolgozni kívánó háziorvos számára.

LEGO-beruházás

A LEGO 2008 óta, amióta Nyíregyházát választotta, ötödikként a világban gyártási helyszínéül, komoly beruházásokkal bizonyította, hogy hosszú távon kíván együttműködni a várossal, és az egyik legnagyobb foglalkoztatójává válni Nyíregyházának. Mostani beruházásai is a jövőnek szólnak, ám ezek üzemeltetésében számít a város, illetve annak cégei közreműködésére. A többletfeladatot a kölcsönös előnyök miatt vállalja Nyíregyháza, még akkor is, ha ez pénzbe kerül. A cég fejlődése töretlen, és példamutató a közérdekű kötelezettség-vállalása is, ami mindig a nyíregyháziak hasznára válik.


Béres Csaba (Jobbik)

Köznevelési tanács

A város részéről a Köznevelési Tanács létrehozása egyfajta reakció a köznevelés területét érintő változásokra. Az önkormányzat és a köznevelési terület vezetői együttműködése a továbbiakban is fontos, ezért vált szükségessé egy javaslattevő, érdekegyeztető szakmai szervezet létrehozása. Formálni kívánja a köznevelést, illetve megoldást találna a városi oktatásban esetlegesen felmerülő problémákra. Részünkről támogatandó a kezdeményezés, de személy szerint hiányolom a Tanács meghívottjai közül a mindenkori diákpolgármestert, valamint a két egyetem hallgatói önkormányzatának képviselőit.

Háziorvosi körzetmódosítás

A körzetmódosításnak több oka is van, településszerkezet-átalakulás, új utcák létrejötte, a lakosságszám arányainak megváltozása, stb. Fontos megjegyezni azt a lesújtó adatot, miszerint országosan a házi gyermekorvosok átlagéletkora 59 év, 46 %-uk pedig 60 év feletti. Ez alól Nyíregyháza sem kivétel. Ha a tendencia nem változik, és realizálódik, akkor félő: idővel a körzetek összevonásával próbálják majd meg optimalizálni a kialakult helyzetet. Ezzel az egy háziorvosra jutó ellátottak száma a többszörösére nőne, mely az orvosok leterheltségéhez, az ellátás színvonalának romlásához vezethet.

Oktatási LEGO-beruházás átadása

A LEGO számtalan infrastrukturális fejlesztést vitt véghez. A beruházásokat részben a cég, részben állami és részben önkormányzati tulajdonú ingatlanokon valósította meg, a felépítményeket most térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába kívánja átadni. Ebben mi nem látunk kivetnivalót. Aggasztóbbnak tartjuk viszont azon híreket a LEGO-val kapcsolatban, hogy az eddig megszokottnál hosszabb ideig kívánja leállítani a gyártást, illetve azt, hogy a megyénkben élőkkel szemben jövőre, Ukrajnából terveznek majd olcsóbb munkaerőt toborozni, bár ezt a LEGO cáfolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában