Helyi közélet

2015.06.30. 18:14

Tárogatóktól zeng a park Vaján

Vaja - Ötödik alkalommal rendezik meg a tárogatósok világtalálkozóját Vaján július 1-jétől.

Vaja - Ötödik alkalommal rendezik meg a tárogatósok világtalálkozóját Vaján július 1-jétől.

Tárogatózenétől lesz hangos Vaján a Vay-kastély és a református templom július első napjaiban. Magyarország minden vidékéről, a történelmi Magyarország területéről, Európából, de még Amerikából is útra kelnek a tárogatósok, hogy részesei legyenek egy négynapos tárogatóünnepnek.

Hungarikum a hangszer

– Ez immár az ötödik világtalálkozó lesz a Rákóczi Tárogató Egyesület szervezésében – tájékoztatta lapunkat Nagy Csaba, az egyesület elnöke. – Minden évben tartunk országos találkozót, azonban tárogatós világtalálkozó csak ötévente van. A világtalálkozóknak minden esetben az egyesület központja – Vaján a Vay-kastély – ad otthont. Méltó a történelmi környezet, a helyszín, a város vendégszeretete mind hozzájárul ahhoz, hogy a tárogatósok örömmel és nagy lelkesedéssel érkeznek a rendezvényre.

A tárogató több száz éves történelmében a 2014-es esztendő jelentős állomás volt, hiszen a hangszer kiemelkedő nemzeti érték címet kapott, és a Hungarikum Bizottság döntése alapján a legmagasabb címet is elnyerte – a tárogató immár hungarikum. Mindez még nagyobb rangot ad a világtalálkozónak, az ünnepélyes megnyitón, július 1-jén dr. Kövér László házelnök mond köszöntőt. A hungarikum címmel kapcsolatos díjat is akkor adja át V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért felelős államtitkára.

Két kiállítást is láthatnak majd az érdeklődők. A hungarikumokat bemutató képkiállítást Szakáli István Loránd helyettes államtitkár nyitja meg, a tárogató történetét és az ezzel kapcsolatos relikviákat pedig Semmelweis Tibor, a Magyar Hangszerész Szövetség örökös elnöke és Lukács Ágnes kutató mutatja be.

Előadások, koncertek

– Természetesen a megnyitó ünnepélyességét fokozza majd a magyar és a külföldi tárogatósok zenéje – folytatta Nagy Csaba. – A szakmai napokon (július 2., 3., 4.) a tárogatókutatás eredményeiről hallhatnak előadásokat a tárogatósok, s egymást érik majd a jobbnál jobb tárogató-hangversenyek, -bemutatók. A programok nyitottak, minden érdeklődő belehallgathat az előadásokba, hangversenyekbe.

Romantikus hangulatban

– Alakul egy nemzetközi együttes angol, francia, német, svájci, cseh, amerikai, magyar és határon túli tárogatósokkal, és ez a zenekar egy héten keresztül Magyarország különböző vidékein ad hangversenyt. Az első fellépés július 5-én, vasárnap 19 órától lesz Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban. Az ingyenes előadásra sok szeretettel várunk minden tárogatózenét kedvelő érdeklődőt.

– A különleges esti programot a tárogatósok azzal teszik még emlékezetesebbé, hogy a hangverseny után 21 órától a Sóstói-tóról, a szigetről estbúcsúztató zene szólal meg. Krúdy Gyula világát idézi majd ez a különleges, esti, romantikus hangulat – tette hozzá Nagy Csaba.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában