London, 2012

2020.06.02. 09:25

Egyéni csúcsot javított Londonban

Helebrandt Máté a helyszínen szurkolt Pars Krisztiánnak, Harsányi Gergely már érettebben játszott.

A lólengés londoni bajnoka, Berki Krisztián és Helebrandt Máté

Forrás: HELEBRANDT MÁTÉ ARCHÍVUMA

Az olimpiai visszatekintő sorozatunk legutóbbi részében a 2008-as ötkarikás játékokról emlékeztünk meg, amelyen két szabolcsi sportolónak szoríthattunk. Ezúttal a londoni olimpiára kalauzoljuk el olvasóinkat, az Egyesült Királyság fővárosában megyénket három sportoló képviselte, Rakonczai Beáta és Helebrandt Máté atlétikában állt rajthoz, míg Harsányi Gergely a kézilabda-válogatott tagja volt.

A lólengés londoni bajnoka, Berki Krisztián és Helebrandt Máté
Fotó: HELEBRANDT MÁTÉ ARCHÍVUMA

Férfi kézilabdásaink az athéni negyedik helyet követően a pekingi olimpiára nem kvalifikálták magukat, Londonban azonban újra tagjai voltak a mezőnynek. Mocsai Lajos szövetségi kapitány tizennégyes keretében jobb szélen Gulyás Péter mellett Harsányi Gergely kapott meghívót.

Drámai végjáték

Harsányi Gergely karrierjét szülővárosában, Nyíregyházán kezdte, majd a PLER-hez igazolt, aztán a Ferencváros következett, játékos-pályafutását Tatabányán fejezte be. A magyar válogatottban 2003-ban mutatkozott be, és több más világverseny mellett a nemzeti csapattal részt vett két olimpián is.

Csapatunk a B jelű hatos csoportból a negyedik helyen jutott tovább a negyeddöntőbe, ahol drámai csatában, kétszeri hosszabbítást követően győztük le Izlandot. Az elődöntőben aztán nagy küzdelemben 27–26-ra kikaptunk Svédországtól, így válogatottunk nem jutott be a döntőbe. Mocsai Lajos legénysége nem játszott jól, de nagyot küzdött, a hajrában azonban kimaradt néhány kulcsfontosságú ziccer, így végül egy góllal alulmaradt. A bronzmérkőzésen az a horvát válogatott volt az ellenfelünk, amelytől a csoportmérkőzésen hat góllal kaptak ki Nagy Lászlóék. Déli szomszédaink ismét nem adtak esélyt, ezúttal hét góllal (33–26) bizonyultak jobbnak, a találkozó legeredményesebb játékosa a hét találatig jutó nyíregyházi szélső volt.

– Egy ideig jól játszottunk, sikerült gólokat elérnünk, aztán jött egy törés a játékunkban. A második félidőben egy kicsit kinyitottunk védekezésben, akkor tudtunk egypár gólt faragni rajtuk, de aztán ők is váltottak, kiismertek bennünket, és a végjáték már sima volt – nyilatkozta a meccs után Harsányi Gergely.

A rutinos játékos azt mondta, a londoni olimpia kedvesebb számára, mint az athéni.

– Athénban fiatal játékosként vettem részt, amely hatalmas lendületet adott sportolói pályafutásomnak. Viszont egy sérülés miatt nem tudtam azt a teljesítményt nyújtani, amit elvártam volna magamtól, és egy kicsit magával is ragadott az a légkör, amely körülvesz egy ilyen eseményt. Londonban már érettebb fejjel vettem részt és tudatosan figyeltem arra, hogy függetleníteni tudjam magamat a körülményektől, és csak a meccsekre tudjak koncentrálni. Sikerült is, hiszem én töltöttem a legtöbb időt a pályán, és a legtöbb gólt is én szereztem, így teljesítményemmel hozzá tudtam járulni a negyedik helyhez, ezért a londoni olimpia kicsit közelebb áll a szívemhez – fogalmazott Harsányi Gergely.

Atlétikában tíz férfi képviselte hazánkat, köztük 20 km-es gyaloglásban a Nyírsuli versenyzője, Helebrandt Máté. Pokrovenszki József tanítványa az olimpia évében, április 22-én a csehországi Podebradyban teljesítette a részvételhez szükséges B szintet.

– Nagyon fiatalon sikerült kijutnom Londonba, mert ebben a versenyszámban sokat számít a rutin. Remekül sikerült a felkészülésem, nem volt velem szemben semmiféle elvárás, ez pedig felszabadított, így minden energiámmal az előttem álló feladatra koncentrálhattam – mondta a Nyírsuli gyaloglója.

Ez meg is látszott a teljesítményén, addigi egyéni legjobbját jelentősen megjavítva 56 induló közül 1:23:32-es idővel a 32. helyen ért célba.

– Engem is meglepett az időeredmény, mert a mi sportágunkban óriási taktikai csata folyik, folyamatosan figyelünk egymásra, ki mikor robbant, ki mikor „csak” utazik, ezért elsősorban helyezésekben gondolkozunk, és az sem mellékes, hogy bármikor kizárhatják az embert. Az előzetes időeredményem alapján a mezőny végén kellett volna végeznem, de szerencsére a felfokozott hangulat engem feldobott, ami jó hatással volt a teljesítményemre.

A legjobb magyar

– Hatalmas élmény volt, hogy a kijelölt pálya mellett rengeteg ember szurkolt. Engem elkísért a családom, ott voltak a barátaim és a szponzoraim, az ő szurkolásukból sok erőt tudtam meríteni, de a kinti magyarok is szorítottak értem.

Máté a verseny után nem utazott azonnal haza.

– Ha jól emlékszem, egy hetet még kint töltöttem, elsősorban atlétikai versenyeket néztem. Láttam Usain Bolt százas futását, és a helyszínen szurkoltam Pars Krisztiánnak is – osztotta meg élményeit Helebrandt Máté.

Rutinos résztvevőnek számított már Rakonczai Beáta, a hosszútávfutó hölgy Athén és Peking után Londonban harmadszor állt rajthoz a leghosszabb számban. Beáta végül 2:41:20-as idejével a legjobb magyarként 85. helyen ért célba, ez a teljesítmény annak fényében is megsüve­gelendő, hogy mindezt nem profi sportolóként, hanem munka mellett sikerült elérnie.

Ötkarikás tudnivalók

A londoni olimpiát 2012. július 27. és augusztus 12. között rendezték meg. Az Egyesült Királyság fővárosa Madridot, Moszkvát, New Yorkot és Párizst előzte meg pályázatával. Ezzel London lett az első város, amely háromszor rendezhetett újkori nyári olimpiát, mivel korábban 1908-ban és 1948-ban is a sportesemény házigazdája volt.

A játékokon 204 nemzet 10 820 sportolója vett részt, 26 sportág 302 versenyszámában osztottak érmeket.

A nyári olimpiák történetében először szerepelt a programban női ökölvívás, lég-, könnyű- és középsúlyban osztottak érmeket.

Hazánkat 21 sportágban 94 férfi és 63 női sportoló képviselte. Magyarország 8 arany-, 4 ezüst- és 6 bronzéremmel az éremtábla 10. helyén végzett. Legtöbb érmet (104) az Egyesült Államok nyerte.

A megnyitóünnepségen Biros Péter, a férfi vízilabda-válogatott háromszoros olimpiai bajnoka vitte a magyar zászlót.

Dobogósaink. Aranyérmes: Szilágyi Áron (kard, egyéni), Gyurta Dániel (úszás, 200 m mell), Berki Krisztián (torna, lólengés), Pars Krisztián (atlétika, kalapácsvetés), férfi kajak kettes, 1000 m (Dombi Rudolf, Kökény Roland), női kajak négyes, 500 m (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina), Kozák Danuta (kajak egyes 500 m), Risztov Éva (hosszútávúszás, 10 km)

Ezüstérmes: Ungvári Miklós (cselgáncs, 66 kg), Lőrincz Tamás (kötöttfogású birkózás, 66 kg), férfi kajak négyes, 1000 m (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel), női kajak kettes, 500 m (Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa)

Bronzérmes: Csernoviczki Éva (cselgáncs, 48 kg), Cseh László (úszás, 200 m vegyes), Módos Péter (kötöttfogású birkózás, 55 kg), Douchev-Janics Natasa (kajak egyes, 200 m), Marosi Ádám (öttusa), Hatos Gábor (szabadfogású birkózás, 74 kg)

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában