Helyi közélet

2008.11.20. 16:56

Rakétákat tesztelnek a Nyírségben

<p>Nyírtelek - Az európai hadiipar színterére lépett és ott helyet követel a nyírségi bázis. Világszínvonalú hadiipari technológiával lett gazdagabb a nyírteleki HM Arzenál Zrt. <dia width="900" height="700" alt="Rakétákat tesztelnek a Nyírségben 2008.11.20."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Rak_t_kat_tesztelnek_a_Ny_rs_gben_2008_11_2/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Rakétákat tesztelnek a Nyírségben 2008.11.20." /></a></dia></p>

Világszínvonalú hadiipari technológiával lett gazdagabb a nyírteleki HM Arzenál Zrt., ahol megkezdték a vadászrepülőgépek fegyverzetéhez tartozó levegő-föld rakéták tesztelését és karbantartását. Ezt a szolgáltatást nemcsak a magyar légierő számára végzik, hanem egész Közép- és Kelet-Európa térségében felkínálják azoknak az országoknak, amelyek a NATO kötelékében is bevethető vadászrepülőgépeket (Gripen, F-16) tartanak hadrendben, s amelyek képesek a Maverick típusú rakéta hordozására.

– Olyan műhelyt sikerült itt kialakítani, amely ismertté teszi Európa hadiipari berkeiben az ország és Nyírtelek nevét – hangsúlyozta a csütörtöki hivatalos átadási ünnepségen Jeffry Paul Bergfield, az amerikai Raytheon Missile Systems és az Arzenál közötti együttműködés projektmenedzsere. Az Arzenál vezérigazgatója, Bese Ferenc rámutatott: a másfél milliárd forint értékű fejlesztés révén új fejezet kezdődött a társaság történetében.

Rakétás kihívás a spanyoloknak

A Magyar Honvédség történetében is egyedülálló az a program, amely az amerikai Raytheon Missile Systems és a nyírteleki HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. együttműködése révén ért révbe: megkezdték a vadászrepülőgépek levegő-föld rakétáinak tesztelését és karbantartását.

– A sokat támadott és sokszor megkérdőjelezett ellentételezési program szép állomásához érkeztünk: a Honvédelmi Minisztériummal és persze a helyi céggel közösen olyan ipari potenciált sikerült ide telepíteni, amely egyszerre szolgálja a gazdaságot, az itt élő embereket, és szolgálja a magyar véderőt. A hazai javítás és fejlesztés mindig olcsóbb, mint külföldről megrendelni, s ezúttal mi ajánlhatjuk fel a szolgáltatást más országoknak, ez pedig segít forrásokat teremteni újabb beszerzésekhez – méltatta az elvégzett munkát Garamhegyi Ábel külgazdasági ügyekért felelős szakállamtitkár.

Többet tudnak

– A Raytheon sikeres offset-együttműködésként értékeli ezt a programot. Közel egy évig dolgoztunk azon, hogy az itt található teszt és karbantartó üzem csúcstechnológiáját átadjuk az Arzenál Zrt.-nek, amely egyrészt hadiipari szolgáltatás nyújt a Honvédelmi Minisztérium számára, másrészt üzleti lehetőséget teremtett a kelet-magyarországi térség számára – értékelt Jeffry Paul Bergfield projekt amerikai menedzsere.

Bese Ferenc, az Arzenál vezérigazgatója azt emelte ki: a fejlesztés nyugodtabb feltételeket teremt a jelenlegi 250 dolgozó foglalkoztatásásához, s a remények szerint a magyar légierő mellett a Lengyelország, Csehország és Bulgária is megrendelővé válik a Maverick típusú rakéta hadrendbe állításával. Európában eddig egyetlen cég, egy spanyol társaság végzett hasonló jellegű szolgáltatást, de tőlük már modernebb, több mindent el tud végezni a nyírteleki cég.

Kapcsolódó cikkek:

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában