Helyi közélet

2011.02.07. 12:16

Gáttal védenék Kisvarsányt

<p>Kisvarsány - A decemberi áradás ismét felhívta a figyelmet a kisvarsányi önkormányzat tervei között már régóta szereplő új gát fontosságára.</p>

Nagy áradás vonult le a Tiszán az elmúlt év decemberében, s a medréből kilépett folyó elöntéssel fenyegette Kisvarsány ófalui részét. Végül a lakosság, a vízügyi igazgatóság és katasztrófavédelem összefogásával sikerült homokzsákokkal megálljt parancsolni az áradatnak, de az áradás ismét felhívta a figyelmet az önkormányzat tervei között már régóta szereplő új gát fontosságára.

– Három kilométer hosszú fővédvonalú gátat szeretnénk megépíteni, hogy megvédjük a falunak ezt a részét. Ez most az önkormányzat egyik legfontosabb feladata, súlyos örökségként maradt ránk – mondta el érdeklődésünkre Tiba Péter, Kisvarsány polgármestere. – A tervezés folyamatban van, a napokban beadjuk a tervet vízügyi engedélyeztetésre. A számításaink szerint 2012 nyarán kezdődhetnének a bruttó 1 milliárd forintba kerülő beruházás kivitelezési munkálatai, addig még vár ránk egy második fordulós pályáztatás is. Az ófalut megvédő gát önkormányzati tulajdonú gát lenne, a vízügyi igazgatóságnak csak üzemeltetésre adnánk át.

Feladatok sora

– Ugyancsak fontos feladatunk több útra is a sárrázó megépítése. Egyrészt a köztemetőt és az oda vezető utat szeretnénk rendbe tenni, hogy megelőzzük a sárfelhordást, másrészt az Ady Endre utcába is szeretnénk sárrázót, ennek a tervezése már folyamatban van. Az Ady utca végénél már a határ kezdődik, a mezőgazdasági gépekre feltapadt agyagos föld a műúton rázkódik le. Szeretnénk továbbá az elektromos hálózatot is fejleszteni, a Széchenyi utca és a temető között lenne fontos kiépíteni a közvilágítást. A hálózat tervezése folyamatban van. A közeli Vásárosnaményba sokan járnak be dolgozni, tanulni, ezért tárgyalunk az ottani önkormányzattal egy kerékpárút és egy gyalogút kiépítése érdekében. A biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtése nagyon fontos lenne. Ha mindezeket a terveket sikerülne megvalósítani, már nagy eredmény lenne a település számára.

– A házi segítségnyújtás nem kötelező feladat, de a kisvarsányi önkormányzat bevezette három évvel ezelőtt. Felvetődött most a gondolat, hogy ezt a szolgáltatást adjuk át a helyi református egyháznak, hiszen a kiegészítő támogatással együtt jóval több állami normatívát kap az egyház, mint az önkormányzat. Az önkormányzat nem vonulna ki teljesen, támogatnánk az egyház munkáját, például a betegek szállításával – folytatta az idei tervek felsorolását a település vezetője. – A házi segítségnyújtásban érintett gondozottak jelenleg harminchárman vannak. A velük foglalkozó három személyt átvenné az egyház. Most még tartanak a tárgyalások, a következő testületi ülésen, február 14-én hoz erről határozatot a képviselő-testület.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában