Nyíregyháza hírei

2015.04.01. 12:35

Az utolsó utáni lépés a kilakoltatás

Nyíregyháza - Nyíregyházán a legolcsóbb önkormányzati bérlakások négyzetmérete 27,5, a legdrágábbaké 500 forint.

Nyíregyháza - Nyíregyházán a legolcsóbb önkormányzati bérlakások négyzetmérete 27,5, a legdrágábbaké 500 forint.

A megyeszékhelyen összesen 1921 önkormányzati bérlakás van, s huszonkilenccel több igénylő.

– Azok a lakásigénylők, akik előreláthatóan a közeljövőben ingatlanhoz juthatnak, névjegyzékre kerülnek. A szociális névjegyzékre 79, a nyugdíjasházira 20, az ideiglenesre 57, míg a költségalapú névjegyzékre 43 kérelmező került föl. A lakásigényléseket személyesen kell benyújtani a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. Tüzér utcai ügyfélszolgálatán, és évente frissíteni az adatokat. A kérelmezők a család létszáma, jövedelmi helyzete, aktuális lakhatási körülményei és az igénylés beadásának időpontja szerint pontokat kapnak, lakhatásukról környezettanulmány készül, és ez alapján kerülhetnek fel a névjegyzékre, melyet az illetékes bizottság és a városi képviselő-testület hagy jóvá – mondta el érdeklődésünkre Szabó Edina, a NyírVV sajtóreferense.

Leromlott állapotban

A lakhatásért fizetett összeg a lakás komfortfokozatának, illetve övezeti besorolásának megfelelően különböző, így a legolcsóbb négyzetméteréért havonta 27,5 míg a legdrágábbért 500 forintot kell fizetniük a bérlőknek, ez utóbbiak azonban költségalapú és piaci alapon bérelt lakások, melyeket nem szociális rászorultság szerint utalnak ki.

– A bérlőkkel a NyírVV többnyire egy-, illetve ötéves szerződést köt, amelyet rendszerint meghosszabbítunk, kivéve, ha a lakónak jelentős lakbértartozása van, esetleg a lakókörnyezete panasszal élt ellene. Amennyiben a bérlők nem teljesítik a bérleti szerződésben és jogszabályban meghatározott fizetési kötelezettségüket, van lehetőség arra, hogy a peres és végrehajtási eljárást követően kiköltöztessék őket a bérlakásból, mely során azonban végig lehetőséget kapnak a megegyezésre.

Szabó Edina hozzátette: a NyírVV-nek nem célja a bérlők kiköltöztetése, jellemzően megállapodásra törekszenek a hátralékosokkal, és amennyiben szükséges, alacsonyabb komfortfokozatú, olcsóbb, megfizethetőbb lakásokat igyekeznek biztosítani számukra. A társaságnak azonban így is vannak bérlakásokhoz kapcsolódó kintlévőségei.

– Tavaly december 31-éig 294,7 millió forintig kúszott fel ez az összeg, ezért fel kell lépni mindazokkal szemben, akik rendszeresen és hosszú ideje nem fizetik a lakhatás költségét, nem teljesítik az adósságkezelés feltételeit, és a részletfizetés biztosítása ellenére sem törlesztik hátralékukat. Az előző esztendőben három kilakoltatásra került sor, valamennyi esetben a sok­éves lakbértartozás felhalmozása, és a bérlemények nem rendeltetésszerű használata vezetett a kiköltöztetéshez.

– További terhet jelent társaságunk számára, hogy a bérlők egy része nem törekszik a bérlakások állagának megőrzésére, 2014-ben például a 120, bérlőktől átvett lakás 20 százaléka annyira leromlott állapotú volt, hogy lakhatásra alkalmatlanná vált, és csak irreálisan magas ráfordítás mellett lehet a rászorulók rendelkezésére bocsátani – mutatott rá a NyírVV sajtóreferense, akitől azt is megtudtuk, hogy 2014-ben bruttó 276,3 millió forintot fordított, az ideiben pedig 226,3 milliót költ az önkormányzat a bérlakások üzemeltetésére, helyreállítási és karbantartási munkák elvégzésére, valamint közös képviseletre.

– A bérlakások felújítására 2015-ben a pénzügyi lehetőségek szűkülése miatt költünk kevesebbet, ugyanakkor az önkormányzattal egyeztetve dolgozunk annak megoldásán, hogy ebből az összegből is szinte változatlan számban tudjunk lakásokat kiutalni – közölte lapunkkal Szabó Edina.

Tapétázás, festés előtt állnak

Balogh Jánosné a családjával 2008 őszén költözött az Ungvár sétány 1. szám alatti, tizenegyedik emeleti önkormányzati bérlakásukba. Négyen élnek 23 négyzetméteres, szoba-konyhás otthonukban.

– Nemrég adtuk be a minőségi csere igényünket, szeretnénk a belvárosba, nagyobb lakásba költözni. Jelenleg a tízezer forintos lakbér mellett télen körülbelül negyven, nyáron hozzávetőleg 30 ezer forint rezsit fizetünk.

– Tavasszal tapétázunk és festünk, ugyanolyan állapotban szeretnénk és kell is visszaadni, ahogyan megkaptuk – fejtette ki a kétgyermekes édesanya.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 1-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!