Nyíregyháza

2019.07.04. 15:26

Bakák s babák a Rózsakertben

Fényes Szabolcs és Szenes Iván dalai csendülnek fel a darabban.

A veszprémi Petőfi Színház előadását Szilágyi Tibor rendezte | Fotó: Színház

Szombaton folytatódik a Zenés VIDOR Nyár a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, este 20.30-tól a közönség Nóti Károly Nyitott ablak című zenés játékát láthatja – a veszprémi Petőfi Színház előadását Szilágyi Tibor Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas művész rendezte.

A darab – amelynek dalszerzői Fényes Szabolcs és Szenes Iván – a boldog békeidők idején játszódik Szerdahelyen, egy magyar kisvárosban. A hangulat azonban egyáltalán nem békés: ádáz küzdelem folyik a kisváros polgárai és a bevonuló hadsereg között. A harc oka: a kisváros cselédlányai és a bakák tiltott randevúi, és e randevúk gyümölcsei, a törvénytelen gyermekek száma ugyanis egy év alatt a sokszorosára emelkedett Szerdahelyen. Mariska, a polgármesterék szakácsnője is bajba került az egyik bakától, mert a nyári hőségben éjszakára nyitva felejtette az ablakot. A következményeket az a kétbalkezes közlegény, Novotny vállalja magára, aki úgy keveredik a kényes ügybe, akár Svejk az első világháborúba…

A mai világ kritikája

– Nóti Károly az egyik legjobb, legsikeresebb színpadi szerzőnk a mai napig. Főleg a vidám műfajban, vígjátékokban és bohózatokban jeleskedik. A többi sikeres szerzőtől egy fontos dologban különbözik: művei a műfaji sajátosságok ellenére komoly társadalomkritikát is képviselnek. Gondoljunk csak a nagyszerű Hyppolit, a lakájra, melynek szemétszállításból megtollasodott újgazdagja lakájt fogad, holott még késsel, villával sem tud rendesen enni, de a Nyitott ablakban is feltűnik korának és mai világunknak is a kritikája – mondta a szinhaz.org portálnak Szilágyi Tibor, aki az előadást 21 évvel ezelőtt már egyszer megrendezte.

A veszprémi Petőfi Színház előadását Szilágyi Tibor rendezte | Fotó: Színház

Az új előadás érdekessége, hogy az akkori Novotny, Kőrösi Csaba most az őrnagyot, Nyirkó István a polgármestert, Módri Györgyi a feleségét játssza Varga Szilviával felváltva, a régi szereposztásból őrmesterré lépett elő Máté P. Gábor.

Pozitív visszajelzések

A Novotnyt játszó Gaál Attila Csaba úgy fogalmazott: nagyon jó élmény volt Szilágyi Tibor vezetésével próbálni.

– Egy olyan karaktert kell alakítanom, ami már régen ott lappangott bennem. Fiatalon ez a szerep nagy lehetőséget adott arra, hogy megmutassam a humoros énemet. Talán sohasem kaptam még ennyi pozitív visszajelzést. A csapatban olyan emberekre találtam, akiket őszintén szerethetek. Egy színész nem is kívánhatna többet – emlékezett vissza a premier után a színész.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában