Labor a növények alkalmazkodásához

Korszerű technológia van akklimatizáló helyiségekben
Korszerű technológia van akklimatizáló helyiségekben - © Fotó: egyetem
Nyíregyháza – Modern laboratóriumi rendszert alakítottak ki a Debreceni Egyetem nyíregyházi kutatóintézetében.

A növények mikroszaporítása és vírusmentesítése laboratóriumban, steril körülmények között történik, szövettenyésztési technikák alkalmazásával. Az előállított, úgynevezett in vitro növények szerveik működésében különböznek a természetes körülmények között fejlődőkétől.

– Ezek az eltérések, melyek a mesterséges környezetben növekedés során, átmenetileg jönnek létre, szükségessé teszik egy olyan akklimatizációs időszak beiktatását, mely alatt a laboratóriumi növények fokozatosan hozzászoknak a természetes körülményekhez, enélkül ugyanis a fiatal példányok elpusztulnának. Az átmeneti időszakban felépítik a jól funkcionáló szöveteket, szerveket, vízháztartásuk és fényhasznosításuk a szabadföldiének megfelelő lesz, így az alkalmazkodási periódus után ki is ültethetők – ismertette az eljárást Dobránszki Judit, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság tudományos főigazgatója az egyetem sajtóirodájával.

A nyíregyházi kutatóintézetben 60 négyzetméternyi megvilágított felületen végzik az in vitro növények akklimatizációját.

Biztonságos termesztés

– A korszerű technológiának köszönhetően a növények akár helyben is teljes életciklusban letermeszthetők, melynek nagy szerepe lehet értékes genetikai alapanyagok szaporítása és megőrzése során. A környezeti paraméterek szabályozhatósága és programozhatósága segíti olyan fontos kísérleti növényalapanyagok biztonságos termesztését, mint az abiotikus/biotikus stresszkísérletekből, illetve vírusmentesítési kísérletekből származó növények – tette hozzá Dobránszki Judit.

– KM –
hirdetés