Lágerjárat idézte fel a drámai sorsot

A Lágerjárat kiállításának egy részlete
A Lágerjárat kiállításának egy részlete
Rakamaz – Szerencsen vagonírozták be az 1945 januárjában Rakamazról elhurcolt embereket.

Nemzetiségi nyelvként tanulják a német nyelvet heti öt órában Rakamazon, az Erzsébet Királyné Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói. Emellett heti egy hon- és népismeret órájuk is van a tanulóknak, ennek ­keretében ismerkednek a német kultúrával és történelemmel, illetve a hagyományokkal.
Az elmúlt napokban rendhagyó hon- és népismeret órán vettek részt azok a tanulók, akik ellátogattak Szerencsre, hogy még alaposabban megismerjék a ­Rakamazról elhurcoltak történetét.

Képek és filmek

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából ugyanis elkészítette a „Lágerjárat” című utazó vagonkiállítást, amelyet mindazon vasútállomáson bemutatnak, ahonnan a 0060-as parancs alapján elindították az összegyűjtött internáltakat a szovjet lágerekbe.

Egy korabeli G típusú tehervagonban kordokumentumok, képek, filmvetítések mutatják a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások sorsát, tragédiáját az 1944 és 1949 közötti évekből.

– Az 1945 januárjában Rakamazról elhurcolt embereket Szerencsen vagonírozták be. Az egyetlen „bűnük” a német származás vagy a német hangzású családi név volt. Férfiak, nők, állapotos anyák, fiatal lányok élték meg (ha túlélték) a „malenkij robot” szörnyűségeit. Rakamaz Német Nemzetiségi Önkormányzata és az Erzsébet Királyné Német Nemzetiségi Általános Iskola képviseletében tisztelettel adóztunk az elhurcoltak emlékének. A kiállítás megtekintése után a tisztelet virágait helyeztük el az elmúlt évben felszentelt emlékmű előtt – tájékoztatta lapunkat Pergerné Hangácsi Olga német szakos nyelv­tanár.

KM
hirdetés