Lajos elszökött?

Illusztráció
Illusztráció - © Kép: alfahir.hu
Ha te jogvégzett ember vagy, áruld el nekem, hogyan „szökhetett meg” külföldre Lajcsi, a híres trombitás, miközben többféle bűncselekményben nyomoznak utána? Házkutatásokat tartanak a birtokán azt követően is, hogy több, mint száz napot előzetesben ült… – vetette fel nekem egy bolti eladó ismerősöm. Angyal Sándor jegyzete.

Bevallom, zavarba hozott. Régebben volt ugyan, de jól emlékszem még rá, hogy a professzorunk milyen nagy jelentőséget tulajdonított a törvény előtti egyenlőség elvének, ami a demokrácia egyik alappillére. A bíróságon nincs protekció, a tolvaj, a gyilkos akkor is bűnös, ha közmunkás vagy miniszter, nincstelen vagy milliárdos.

Az utóbbi években nem is egyszer hallhattunk róla, hogy a bukott kormányok tagjait sem kímélve igyekezett az új rezsim előzetesben tartani őket (akár évekig), vagy ha haza is engedték egyiket-másikat, megtiltották, hogy elhagyják a házukat, hazájukat. Ez utóbbi miatt az útlevelüket is bevonták, az unión kívüli országokba pedig még vízumért sem folyamodhattak. Voltak, akik mindezt megérdemelték és voltak, akik méltánytalanul szenvedték el az efféle szigort.

Akkor, hogy is van ez a Lajcsi-história? Előbb azt nyilatkozta, hogy Olaszországba utazik egy időre családjával, hogy kipihenjék magukat, de nincs szándékában végleg távozni az országból. Aztán kiderült, hogy szinte teljesen eltüntette a hatalmas háza berendezéseit, napokon át pótkocsis autók sürögtek a udvarán, majd jött a hír: a Galambos család tagjaival egy olvasó az amerikai reptéren találkozott, éppen Mexikóba csekkoltak. Lajcsi gyermekei New Yorkban repülőztek a Szabadság-szobor környékén, sétálgattak Manhattanben.

Bizonyára Galambos Lajos trombitásnak a nemzeti ünnepünk környékén gyakran eszébe jutottak a költő szavai: „Rabok tovább nem leszünk…”, s elmenekült világot látni.

Angyal Sándor
hirdetés