Lakóhelyét és munkáját sem cserélné le másra

Hajdu Henrietta
Hajdu Henrietta - © Fotó: Palicz István
Penészlek – Közös erővel dolgoznak azért, hogy újra és újra felkerüljenek a „figyelemtérképre”.


Több mint másfél évtizede dolgozik Penészleken, 8 éve lakosa is a községnek a Dévaványáról származó Hajdu Henrietta, akit január végén kineveztek az Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola intézményvezetői posztjára. Korábban a penészleki tagintézmény megbízott igazgatójaként, a tankerülettel, az önkormányzattal, pedagógustársaival és a szülőkkel szorosan együttműködve ért el kimagasló eredményeket, ez évtől hivatalos tutor, országos tehetségsegítő lett. Hitvallása: „Mindenkiben ott lakozik a tehetség, csak fel kell ismerni”.

– Foglalkoztam integrált oktatással, napközis nevelőként is tevékenykedtem, majd magyar nyelv és irodalmat tanítottam a penészleki tag­iskolában, amelynek később a vezetője lettem. Remek, összetartó, egymást segítő közösség a miénk, ahogyan arról a Ridikül című műsorban két alkalommal is volt szerencsém beszélni: az első adásban a gyerekek példaképei, a hétköznapi hősök volt a téma, majd pedig az, miben különbözik a nagyvárosi élet a falusitól, mi szól egyik és a másik mellett. Mi folyamatosan, együtt, a lehetetlent nem ismerve megmozgatjuk a saját kisebb világunkat, a falusi iskolát és a kicsit nagyobb világot, ahová győzni visszük a gyerekeket. Kollégáimmal és diákjaink országos sikereivel újra és újra feltesszük a térképre az eldugott határszéli falut, az ország egyik legelmaradottabb kistérségéhez tartozó Penészleket!

Két iskola közvetlen vezetője

– A szeptemberi tanévnyitónkon vendégünk volt az egyik legnézettebb kereskedelmi tévécsatorna, szívmelengető érzés volt visszanézni a penészleki, encsencsi és a Nyírvasváriban tanulókat, dolgozókat. A közösségkovácsolás jegyében közös néptáncórákat szerveztem, a VIII. Kádár Ferenc országos versenyről már ezüst minősítéssel és különdíjjal tértek haza fiaink és lányaink. Az Abigél országos táncversenyen ezüst, arany és kiemelt fődíjat kaptak. Igen, mindenhol vannak tehetségek, akik csodákra képesek, ha nagyszerű pedagógusok foglalkoznak velük.

– Nem csupán intézményvezetőként ingázom Penészlek, Encsencs és Nyírvasvári között (utóbbi tagintézmény vezetője Majoros Mária – a szerk.), tanítok is az első két iskolában, mert szeretem a munkám, a hivatásom, és kincsként tekintek a gyerekekre, akikben ott rejlik-buzog a tehetség.

PI
hirdetés