Lángnyelvek nyalták a kótaji ecetgyárat – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40, 30 és 20 éve

Húsz éve számoltunk be lapunk hasábjain arról, hogy a Kelet-Magyarország segélyakciójához csatlakozott a Baromfi-Coop Kft. is, a cég baromfit osztott szét az árvíz és belvíz sújtotta Nagyarban
Húsz éve számoltunk be lapunk hasábjain arról, hogy a Kelet-Magyarország segélyakciójához csatlakozott a Baromfi-Coop Kft. is, a cég baromfit osztott szét az árvíz és belvíz sújtotta Nagyarban - © Fotó: KM-reprodukció
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1949-es, 1959-es, 1969-es, 1979-es, 1989-es és 1999-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Hetven éve írtuk

1949. április 1., péntek

Az épület fele a tűz martaléka lett

Telefonon értesítették a nyíregyházi tűzoltóságot, hogy kigyulladt a kótaji ipartelep ecetgyárának 120 méter hosszú épülete. A posta gépkocsiján mentek a tűzoltók Kótajba. Mire kiértek, az épület fele a tűz martaléka lett. Öt­órai megfeszített munka volt szükséges ahhoz, hogy megakadályozzák a teljes pusztulást. Több százezer forintos értéket sikerült megmenteniük a tűztől, megmenekült a gyártelep és a hatalmas raktár.

Hatvan éve írtuk

1959. április 3., péntek

A megye legnagyobb avartemetőjét tárják fel

Tiszavasváriban az egyházerdői vasúti állomástól alig pár száz méterre földforgatás közben csontvázakat találtak. A leletek alapján a Jósa András Múzeum igazgatója megkezdte a feltárásokat. Eddig mintegy 50 sírt bontottak ki. A temetkezés avar jellegű, ideje a 660–700 közötti évekre tehető. Szabolcs-Szatmár megye területén eddig a Tiszalök-hajnalosi 30 sírból álló temető volt a legnagyobb. Eddig.

Ötven éve írtuk

1969. április 4., péntek

Felszabadulási ünnepség Nyíregyházán

A Móricz Zsigmond Színházban Bíró László, a városi tanács végrehajtó bizottságának elnöke a felszabadulási ünnepség alkalmából elmondta:

„Április 4-e olyan történelmi esemény népünk életében, amely egyre szebb fényben ragyog, s amely előremutat a jövőbe. Az októberi diadallal az emberiség megérkezett a kizsákmányolástól mentes holnap küszöbére”.

Negyven éve írtuk

1979. április 3., kedd

Nyolcvanezer fiatalt várnak az építőtáborok

A KISZ KB-építőtáborok bizottságához érkezett igénylések összesítése szerint az állami gazdaságok, a termelőszövetkezetek és a vállalatok a tavalyinál 12 ezerrel több fiatalt várnak az idén a nyári építőtáborokba. Ezúttal 80 ezer fiatal kapcsolódhat be a népgazdaságilag is nagyon hasznos társadalmi munkába. A diákok szedik a nyári almát, az őszibarackot, címerezik a kukoricát, gondozzák a szőlőket.

Harminc éve írtuk

1989. április 5., szerda

Várossá avatták Záhonyt

Városavató ünnepséget tartottak Záhonyban, a MÁV mozdonyjavító csarnokában. Grósz Károly, az MSZMP főtitkára ünnepi beszédében kiemelte: „Nem sokkal ezelőtt hazánk délnyugati végén, Letenyén vehettem részt hasonló ünnepségen, most pedig az északkeleti országrészen, Záhonyban szintén egy határ­állomást avatunk várossá. Ez is jelképezi azt az eltökélt szándékunkat, hogy minden irányban a lehető legteljesebb nyitásra, magas színvonalú, korszerű együttműködésre törekszünk”.

Húsz éve írtuk

1999. április 1., csütörtök

Tejipari vezércsere

A Szabolcstej Tejipari Zrt. elnök-vezérigazgatója, Márföldi István 1999. március 31-i határidővel lemondott elnök-vezérigazgatói tisztségéről, s 1999. április 1-jével közös megegyezéssel megszüntette munkaviszonyát. Fenti lépését Márföldi István – mint az a lapunkhoz eljuttatott közleményéből kitűnik – alapvetően két dologgal indokolja: nem tudott azonosulni azokkal a tényezőkkel, amelyek a részvénytársaság megvásárlásakor érvényesültek, valamint a térség és a kisbefektetők érdekét is figyelembe véve a cég növekedését illetően a jelenlegi irányadótól más álláspontot képviselt.
hirdetés