Lassan döcög a bioszekér

Bioélelmiszer vásárlása - illusztráció
Bioélelmiszer vásárlása - illusztráció
Nyíregyháza – Ha vásárolni indulnak a magyarok, nem igazán foglalkoznak azzal, hogy garantáltan egészséges, biotermékeket tegyenek a kosarukba. Erre az eredményre jutott egy felmérés, amelyet a közelmúltban készítettek hazánkban. Eszerint a fogyasztók kevesebb mint negyede vesz bioélelmiszert.  video

- Bár valóban nem túl kedvező a helyzet a biotermékek forgalmazásában, ezt a számot túlzásnak tartom. Talán akkor helytálló, ha a biotermékek rendszeres vásárlóit nézzük – fogalmaz Abonyi Ferenc biotermelő, az ÖKO TÉSZ elnöke. Tapasztalataira támaszkodva úgy véli: egy-egy bio-rendezvény, kóstolóval egybekötött konferencia és az arról megjelenő híradások után élénkül a kereslet, ami aztán sajnos visszaesik.

– Az egészséges táplálkozás, benne a biotermékek propagandája ma még pénzkérdés. Kezdeményezéseinkkel mi arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ma már nem csak zöldségek és gyümölcsök, hanem késztermékek széles skálája (benne tészták, péksütemények, aszalványok, hústermékek) áll rendelkezésre. A nemzetközi viszonylatban gyér forgalmának több oka van – mutat rá a szakember.

Elrettentő drágaság

Mint kifejti: hiányzik egy megbízható bionagyker, ahonnan a kiskereskedők rendszeresen és korrekt áron beszerezhetnék az árut. A mai bioboltok többsége életmód javítókat, táplálék kiegészítőket kínál, amelyek nem egyenlőek a biotermékekkel. E szakterületen az államnak nagyobb szerepet kellene vállalnia a biotermesztés támogatásával illetve itt az árszabályozásba is beavatkozhatna.

Nagy kézi munkaerő igénye révén a biotermesztés támogatása a foglalkoztatási gondokon is enyhítene az olyan térségekben, ahol nagy problémát okoz a munkanélküliség. Ilyen Szabolcs és Borsod is, de az egészség megőrzése országos ügy.

– Nyéki Zsolt –
hirdetés