Helyi közélet

2017.01.05. 14:41

Szabolcsi vállalkozások is felkerültek az ország kajahorrortérképére

Szabolcs-Szatmár-Bereg - 56 tonna ismeretlen eredetű görögdinnye, 9,8 tonna lejárt szavatosságú fagyasztott élelmiszer, hamisított indonéz kakaópor. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 11 szabálysértő vállalkozás került fel a kajahorrortérképre.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - 56 tonna ismeretlen eredetű görögdinnye, 9,8 tonna lejárt szavatosságú fagyasztott élelmiszer, hamisított indonéz kakaópor. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 11 szabálysértő vállalkozás került fel a kajahorrortérképre.

Az Index interaktív térképre pakolta azokat a vendéglátóhelyeket, illetve kis- és nagykereskedőket, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az utóbbi 7 évben megbüntetett az élelmiszer-biztonsági szabályok be nem tartása miatt.

A Nébih intézkedései 2010-ig visszamenőleg nyilvánosak, ezért fogtuk az adatbázist, és elkészítettünk egy térképet, hogy hol és miért kellett eljárnia a hatóságnak. Az adatokból egyébként az derült ki, hogy a Nébih 2013-ban intézkedett a legtöbbször problémás éttermek, boltok és nagykereskedők ügyében, de az utóbbi években úgy általában több volt a büntetés és a figyelmeztetés, mint 2013 előtt – olvasható az indexen.

Szabolcs Szatmár-Bereg megyéből 11 vállalkozás került fel a térképre. Súlyos szabálysértő volt a nyírbogdányi Beri Gyula Attila: a kiskereskedőt forgalmi korlátozással és termék megsemmisítésével büntették, mert az általa forgalmazott 1,6 tonnányi zöldség (TV-paprika, karalábé, paradicsom, buroka, karfiol) nem volt nyomon követhető.

A nyírmeggyesi Parmen Zrt. által forgalmazott Coop vegyes vágott savanyúság nem felelt meg a Magyar Élelmiszekönyvi előírásoknak. A Nébih a terméket emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősítette, érzékszervi jellemző alapján kezdődő romlásra utaló kellemetlen mellékszagot és kesernyés, állott, kellemetlen mellékízt állapított meg a hatóság. Minőségi kifogások is voltak a savanyúsággal: elpuhult, nem roppanós volt a terméke, a felöntőleve pedig barnássárgás, opálos - állapították meg róla.

A kisvárdai Rétköz-Pack Bt.-t hamisított indonéz kakaópor miatt büntette a Nébih, a termék zsírtartalma  50%-t meghaladó mennyiségben tartalmazott hidrogénezett növényi zsírt.

A Gávavencsellői Sütőüzem Kft.-nek magas tartósítószer tartalom miatt járt a büntetés, a kisvárdai Várda-Impex Kft. zsíros tejpora pedig növényi zsírt tartalmazott.

A nyírtassi Compex-Só Kft. 1 kg-os kiszerelésű, csökkentett nátrium tartalmú vákuum sójával sem volt minden rendben. "A termék előállításához állati takarmányozás céljára szánt kálium-kloridot használtak fel. Az ország több pontjáról mintázott termékek laboratóriumi vizsgálatai alapján megállapításra került, hogy a forgalomba hozott csökkentett Na tartalmú sónak a nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70% nátrium-klorid és 30% kálium-klorid arány helyett előfordult 100 %-ban kálium-klorid, de 90%-os nátrium-klorid tartalom is" - jelentette a Nébih.

Súlyos szabálysértést tárt fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a nyírpazonyi Szabolcs Hús Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél.  9,8 tonna fagyasztott élelmiszerről és húskészítményről állapította meg a hivatal, hogy az jelöletlen, nem nyomonkövethető, valamint lejárt a fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési ideje. A termékeket ráadásul még engedély nélkül fagyasztották.  A nyomonkövetés hiányosságai miatt forgalomból történő visszahívásról intézkedett a hatóság.

Nem élelmiszer ugyan, de egy mosogatószer is felkerült a kajahorrortérképre, ha már evés után úgyis mosogatni kell. A nagycserkeszi Hungaro Chemicals Kft. D-Dish elnevezésű folyékony mosogatószeréről állította, hogy az fertőtlenítő hatású, ám a Nébih azt állapította meg, hogy a szer használata nem jár az elvárt baktericid, fungicid, yeasticid hatással.

A nyíregyházi  Füsti Hús Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is súlyos szabálysértést követett el: 3 tonna húskészítményük volt jelöletlen, nem nyomonkövethető, valamint lejárt fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idejű.  A feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok kijavításáig a Nébih felfüggesztette az egység tevékenységét.

Nem volt minden rendben a nyírmeggyesi Parmen Konzervipari Zrt. 850 grammos csemeg uborkájával sem. "Nem megfelelő érzékszervi tulajdonságok; fakó szín, foszlós, mállós állag, kellemetlen mellékszag, nem harmonikus íz" - állapította meg a termékről a hivatal.

Szintén súlyos szabálysértésen érte a Nébih a balkányi NOR-MOBIL KFT-t.  Esetükben 56 tonna görögdinnye nyomon követhetősége nem volt biztosított, ezért a hivatal forgalmi korlátozást és azonnali megsemmisítést rendelt el.


3,7 tonna kétes eredetű zöldség, lejárt fogyaszthatósági idejű fagyi, igazolás nélkül forgalmazott gomba, magas transzszír tartalmú ostyás csoki. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 5 szabálysértő vállalkozás került fel a kajahorrortérképre.

Hamisított akácméz, kétes minőségű sajttal töltött pulykamedál, és hatástalan mosogatószer. Hajdú-Bihar megyéből 3 szabálysértő vállalkozás került fel a kajahorrortérképre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában